FRANKRIJK

Russische kunst

In het midden van de negentiende eeuw keert Rusland, dat tot dan toe beïnvloed werd door de Franse, Duitse en Italiaanse scholen, het Westen de rug toe. De verrassende en mooie multidisciplinaire (schilder- beeldhouw- en grafische kunst, kunstnijverheid, architectuur en fotografie) expositie in het Musée d'Orsay is de eerste die Frankrijk aan de Russische kunst van de tweede helft van de negentiende eeuw t/m het einde van het tsaristische regime in 1917 wijdt. Zij toont aan de hand van buitengewone voorbeelden hoe de Russische kunstenaars in deze periode een heel eigen nationale stijl ontwikkelden.

L'art russe dans la seconde moitié du XIXe siècle: en quête d'identité t/m 8 jan 2006 in het Musée d'Orsay, Parijs, dag beh ma 10-18u, zo 9-18u, do tot 21u45, 0033-140494814 en www.musee-orsay.fr

Cinematheek

Nummer 51 Rue de Bercy in Parijs, waar t/m 1996 het American Center gehuisvest was, kwam begin deze week weer tot leven met als nieuwe bestemming: la Cinémathèque française. Het gebouw (1994) met extravagante afmetingen is de enige realisatie in Frankrijk van de Amerikaanse architect Frank Gehry, ondermeer schepper van het beroemde Guggenheim museum in Bilbao. Het gebouw bevat drie filmzalen die worden ingewijd met alle werken van de beroemde Franse cineast Jean Renoir. Ook zijn er twee expositiezalen. Een voor de permanente collecties met schatten van de geschiedenis van de filmkunst. En op de 5de etage een zaal voor tijdelijke exposities, die opent met de heel inspirerende en originele expositie Renoir/Renoir: een vergelijkende studie tussen het werk van Auguste Renoir de schilder en zijn zoon Jean Renoir de cineast.

Musée du cinéma, 51, rue de Bercy, Parijs, 0033-171193333 en www.cinematheque.fr

En verder

Nuit Blanche exposities en happenings in de nacht van 1 op 2 okt in Parijs en omstreken, www.nuitblanche.paris.fr