Europarlement wil hele treinenmarkt vrijgeven

Een meerderheid van het Europarlement wil ook het binnenlands passagiersvervoer per spoor liberaliseren. Zij gaat hiermee verder dan de Europese Commissie, die voorstelde alleen het internationale passagiersvervoer in 2010 te liberaliseren. Een parlementaire meerderheid wil de liberalisering van het internationaal vervoer in 2008 en daarnaast liberalisering van het binnenlands vervoer in 2012. PvdA, CDA en VVD zijn tegen liberalisering van het binnenlands passagiersvervoer. Ook veel lidstaten, die zich nog moeten uitspreken, zijn tegen. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat dit onderdeel de eindstreep haalt. Het Europarlement stemde ook voor meer passagiersrechten, waarbij reizigers een vergoeding krijgen bij vertraging of uitval. In Nederland bestaat al zo'n regeling.