Een Russische gigant

Rusland heeft nu zijn eigen versie van het Saoedi-Arabische olieconcern Aramco. De aankoop door het staatsgasbedrijf Gazprom van een meerderheidsbelang in de Russische oliemaatschappij Sibneft voor 13 miljard dollar creërt een energiegigant met tentakels en pijpleidingen die zich over de hele wereld uitstrekken.

De overname roept ook een voertuig in het leven waarmee Russische energie massaler naar het buitenland kan worden geëxporteerd, een langgekoesterde droom van het Kremlin, ook al is het gevolg ervan een nachtmerrie voor economen.

De Russische staat zal na de transactie meer dan de helft van de nationale olieproductie controleren. De toenemende overheidsinvloed zal de doelmatigheid van de sector zeer waarschijnlijk niet ten goede komen, en de groei van de Russische olieproductie, die een dramatische vertraging heeft ondergaan, al helemaal niet. Dat is ook niet gunstig voor de olieprijs.

Maar dat zijn zorgen waarmee de eigenaar van Sibneft, de oligarch Roman Abramovich, geen rekening hoeft te houden. Het bod van Gazprom waardeert zijn bedrijf volgens berekeningen van de Alfabank op 3 dollar per vat aan bewezen reserves. Dat is slechts een fractie van het meervoud waarop westerse olieconcerns worden gewaardeerd.

Maar de Russische oliebelasting zorgt ervoor dat de Russische olieconcerns tegen een fikse korting verhandeld worden, en het bod van Gazprom vertegenwoordigt een nette premie van 25 procent ten opzichte van de waardering van Lukoil, een andere Russische oliemaatschappij. Deze keer lijkt een Russische oligarch eindelijk eens aan het langste eind te trekken.

Dit zou zelfs wel eens een van de meest lucratieve zakentransacties ooit kunnen zijn: de overheid verkocht Sibneft in 1996 voor een paar honderd miljoen dollar. Abramovich, de eigenaar van de Britse voetbalclub Chelsea, heeft dit jaar al 2,3 miljard dollar aan dividenden aan Sibneft onttrokken. Nu krijgt hij via de verkoop van zijn belang nog eens 13 miljard dollar om mee te spelen.

Als hij zou willen, zou Abramovich, die al vele dure voetballers kocht voor zijn club Chelsea, de komende 21 jaar ieder jaar twee voetbalteams kunnen kopen en die volledig uit David Beckhams laten bestaan. En als hij zou mogen, zou de voetballiefhebber nog voldoende wisselgeld over hebben om er ook nog een paar Manchester Uniteds bij te kopen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • John Paul Rathbone