Don Carlos

Theu Boermans regisseert de gedenkwaardige voorstelling Don Carlos (1787) als gezamenlijke productie van zijn eigen Theatercompagnie en van Toneelgroep Amsterdam, met een cast van louter begenadigde acteurs.

Vier uur trekt Boermans uit om de wijdlopige verzen van Friedrich Schiller (1759-1805) en diens complexe vervlechting van liefdesdrama, politieke ideeën en een hofintrige tot hun recht te doen komen. Schiller is een kind van de Verlichting. In Don Carlos, geschreven aan de vooravond van de Franse Revolutie, laat hij de absolute macht met de geest van vrijheid botsen. Geduldig leidt Boermans ons rond door Schillers bouwwerk. Hij plaatst de spelers in een kil, leeg kantoor. De mannen van macht dragen lange, uniforme jassen. De vrije geesten dragen vrijetijdskleding. Fedja van Huêt speelt de titelrol, de kroonprins die in opstand komt tegen zijn vader omdat hij verliefd is op diens nieuwe vrouw. Van Huêt buit zijn vrije rol volledig uit. Een kind nog, een jochie is hij. Zoals Don Carlos met verliefde explosies leven brengt in het kille, rigide bestuurde huis van zijn vader, zo brengt Van Huêt hartstocht en onbesuisdheid in deze verder zo beheerste voorstelling. Verder met indrukwekkende rollen van Hans Croiset als vader Philips II, Jacob Derwig als de idealistische boezemvriend Posa, Hadewych Minis als de gekooide koningin en Frieda Pittoors als de Godgelijke grootinquisiteur. De voorstelling begint om 19u30.

29 sept-1 okt Stadsschouwburg Amsterdam. Tournee t/m 18 dec. Inl 020-5318484 of www.toneelgroepamsterdam.nl.