Diepste duik van de grootste haai

De walvishaai blijkt tot minstens 975 meter diepte te duiken om eten te vinden. Het is de eerste keer dat zo'n diepe duik van een walvishaai is gemeten. Dit blijkt uit een studie waar vier haaien een zender kregen die contact maakt met een satelliet. Ze bleken overdag te duiken en daarbij temperatuurverschillen van ruim 26 graden te overbruggen. De diepste duik die gemeten kon worden was 975 meter, niet omdat de haaien toen weer boven kwamen maar omdat dat de limiet was van de gebruikte dieptemeters. (Journal of the Royal Society Interface, vorige week). Het onderzoek levert meer kennis over het voedselzoekgedrag van de bedreigde walvishaai, die dierlijk plankton en viskuit eet. De walvishaai Rhincodon typus is met 12 meter de grootste vis ter wereld. Meestal leven de dieren in ondiep tropisch water.