Dames voor na vieren vaak puntig

Omdat de jury vorig jaar niet kon kiezen, moest het duo Dames voor na vieren de hoofdprijs op het Amsterdams Kleinkunstfestival delen met een andere finalist. Maar de publieksprijs ging naar Hanneke Drenth en Anne van Rijn. Ze lieten dan ook een gehaaid gemonteerd optreden zien met veel snelle schakelingen tussen malle-meidenscènes en nummers die iets meer om het lijf hadden.

In hun eerste avondvullende programma houden Drenth en Van Rijn die afwisseling mooi vast. De beste nummers zijn, net als op die finale-avond, een serie telefoongesprekken tussen een hartverscheurend huilend meisje en haar in tijdnood verkerende moeder (,,mama heeft dertig paar schoenen en mama moet nog kiezen'') en een om commerciële redenen georganiseerde ontmoeting tussen een harde Amerikaanse popdiva en een van top tot teen bibberende fan. Maar grappig zijn ook de twee beteuterde meisjes die op koninginnedag iets proberen te verkopen. Net als de verrassende variatie die het duo vertoont op de aloude buiksprekerskunst.

Niet alles in Tja tja tja is echter even puntig. Soms is het alsof deze dames alleen maar wat tijd staan te vullen. Iets te vaak komen er mime-nummertjes op bestaande muziek zonder extra betekenis voorbij. En iets te vaak vertrouwen ze dan op hun talent om zonder woorden toch de lachers op hun hand te krijgen. Maar wat vooral telt, zijn de tafereeltjes waarin de Dames voor na vieren op hun best zijn – als typeurs die van tragikomische situaties komische sketches kunnen maken.

Voorstelling: Tja tja tja, door Dames voor na vieren. Gezien: 28/9 in Klein Bellevue, Amsterdam. Tournee t/m 2/6. Inl. (020) 6260350, www.grunfeld.nl

    • Henk van Gelder