Brussel kondigt tijdelijk verbod op palingvangst aan

Europees commissaris Borg (Visserij) wil de vangst van paling tijdelijk gaan verbieden. Daarmee hoopt hij de dramatische daling van het aantal palingen tegen te gaan. In de afgelopen drie jaar is er honderd keer minder paling bijgekomen dan in de jaren daarvoor. Borg zal volgende week concrete plannen presenteren, zo heeft zijn woordvoerder vandaag gezegd. ,,Momenteel is de groei van het aantal palingen 1 procent van wat historisch gezien normaal was'', aldus de woordvoerder. ,,Daarom denken we aan een vangstverbod, vooral in de seizoenen waarin paling naar zee trekt om te paren. Door de riviervervuiling sterven enorme aantallen palingen als zij naar zee willen trekken.'' Het vangstverbod zou van kracht moeten zijn totdat de 25 lidstaten van de Europese Unie nationale plannen hebben uitgevoerd om het palingbestand te verbeteren.