BELGIË

Kaat Tilley

De jurken van ontwerpster Kaat Tilley lijken niet van deze tijd. Ze zijn sprookjesachtig, romantisch en elegant lang, gemaakt van fragiele stoffen en borduursel met veel wit, kant en ruches. Toch handhaaft Tilley zich als feeëriek buitenbeentje in de rauwe modewereld en bracht zij zojuist haar 40ste collectie in 20 jaar tijd op de markt. Ook haar kindercollectie doet het goed. In het Kasteel van Gaasbeek bij Brussel is nu een retrospectieve expositie aan haar werk gewijd.

Naast fraaie ontwerptekeningen zijn er honderd feest- en andere jurken te bewonderen tegen het decor van het eeuwenoude slot. Jurken dansen als kristallen kroonluchters aan de plafonds, trouwjurken zweven als de ondeugende zedigheid zelve in het lustpaviljoen.

Retrospectieve tentoonstelling Kaat Tilley, Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat 40, Gaasbeek, t/m 6 nov. di t/m zo 10-18u. Inl 0032 25310130.

Het andere boek

Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober is er in de Antwerpse Plantijnhogeschool aandacht voor Het andere boek. Deze internationale beurs voor nieuwe boeken die niet direct doorstoten naar de bestsellerlijsten te staan, vindt voor de 29ste keer plaats. Aanbod: het betere reis- en geschiedenisboek, essays, nieuwe en nieuw vertaalde klassieke literatuur, kinderboeken, onderzoeksjournalistiek en poëzie. De beurs heeft door de bescheiden afmetingen het karakter van een aangenaam grote en goede boekhandel en beschikt over een antiquarische-boekenmarkt. Tientallen binnen- en buitenlandse auteurs worden in de klaslokalen over hun werk en de wereld aan de tand gevoeld of gaan met elkaar en het publiek in discussie.

1-2 okt. Plantijnhogeschool, Meistraat 5, Antwerpen. Inl 0032 32318169 & www.hetandereboek.com

En verder

De tweede Russische avant-garde, t/m 27 nov., Muhka, Antwerpen 0032 32609999; Biënnale videokunst, t/m 20 nov., Mechelen 0032 70222800 en www.mechelen2005.be.