`Alarm niet overdreven'

Het Terschellinger theaterfestival Oerol lijkt plots te zwemmen in het geld. Heeft directeur Mulder eerder ten onrechte de noodklok geluid?

Vorig jaar nog sloeg Oerol-directeur Joop Mulder alarm over de belabberde financiële situatie waarin het theaterfestival zou verkeren. Zonder extra geld was het festival, dat volgend jaar 25-jarig bestaat, ten dode opgeschreven. ,,Dan houdt het op'', aldus Mulder toen.

Gisteren zegde de provincie Friesland 200.000 euro extra subsidie toe, geld dat voornamelijk wordt besteed aan het in vaste dienst nemen van een aantal medewerkers. En eerder dit jaar werd de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aangetrokken als hoofdsponsor van het festival.

Was uw noodkreet overdreven?

,,Nee, als we geen extra subsidie hadden gekregen en we de NAM niet hadden aangetrokken, had Oerol geen toekomst gehad. Nu zijn we in veilig vaarwater beland. Bij het volgende Kunstenplan, in 2008, moeten we onze subsidie wellicht aanvragen bij de sectorale fondsen maar die donkere wolken wil ik nog niet zien.''

U heeft het afgelopen jaar een goede lobby gevoerd?

Ik was al twee jaar in gesprek met provincie en gemeenten, onder meer over het economisch belang van het Oerol festival, niet alleen voor Terschelling, maar ook voor de provincie Friesland. Harlingen bijvoorbeeld heeft veel baat bij het festival. Oerol heeft daarnaast een goede uitstraling, ook weer voor heel Friesland.''

Zal het karakter van het festival, dat tot nu toe draaide op vrijwilligers, met de komst van vaste krachten veranderen?

,,Nee. Ik zal een aantal kantoortaken delegeren, waardoor ik mij meer bezig kan houden met de artistieke ontwikkeling van het festival. Ik wil verder gaan in locatietheater, landschapstheater en community art, het liefst een combinatie van deze drie vormen.''

Had u het dan zo druk op kantoor?

,,De mensen in vaste dienst zorgen voor de zakelijke en secretariële ondersteuning. Maar Nederland is een regeltjes-land, u heeft geen idee aan hoeveel voorschriften wij moeten voldoen. De nieuwe medewerkers zullen daarbij helpen. Daarnaast hebben we een begroting van meer dan twee miljoen euro, het is dan logisch dat de nieuwe mensen zich ook meer met de zakelijke kant gaan bemoeien.''

U heeft gisteren een fles champagne opengetrokken?

,,Ach, mijn snor is wel vrolijk gaan krullen. En 's middags hadden we een gebakje bij de thee.''

    • Yaël Vinckx