Aanslag van 9 ton voor klokkenluider

Klokkenluider en oud-defensiemedewerker Fred Spijkers heeft van de Belastingdienst een aanslag van ruim 900.000 euro gekregen. De dienst heft dat bedrag over de schadevergoeding van 1,6 miljoen euro die Spijkers na een jarenlang slepend conflict met zijn voormalige werkgever in 2002 kreeg toegewezen. Destijds was afgesproken dat het bedrag niet belast zou worden. Spijkers verloor in 1984 zijn baan als maatschappelijk werker bij het ministerie van Defensie, omdat hij weigerde de weduwe van een omgekomen technicus voor te liegen over de dood van haar man. De technicus zou onzorgvuldig hebben gehandeld tijdens het testen van een landmijn, maar al in 1970 was gebleken dat het type landmijn niet deugde en zomaar kon afgaan. Na zijn weigering verloor Spijkers zijn baan.