www.nrc.nl

Jan Campert

Vandaag besteedt www.nrc.nl extra aandacht aan Jan Campert. Het nieuws over het onderzoek van de gemeente Den Haag naar het oorlogsverleden van de dichter staat ook de binnenlandpagina van deze krant. Op www.nrc.nl is het achtergrondverhaal te lezen van Godert van Colmjon, dat in februari in het Zaterdags Bijvoegsel verscheen en aanleiding was voor het Haagse onderzoek.

Ik wil niet langer zwijgen is het relaas van verzetsman Gerrit Kleinveld, die na zestig jaar het zwijgen doorbreekt: ,,Maar als we de getuigenis van enkele oud-verzetsmensen moeten geloven, dan stierf de maker van het beroemde verzetsgedicht `De achttien dooden' niet door ziekte, noch als onmiddellijk gevolg van de erbarmelijke omstandigheden in het kamp. Wegens misdragingen en verraad werd Jan Campert vermoord. Door Nederlandse medegevangenen.''

Op de site staat ook het vervolgverhaal van Jutta Chorus, waarin duidelijk wordt hoe de gemeente Den Haag eerder het omstreden oorlogsverleden van Jan Campert geheim probeerde te houden. Ten slotte is ook het rapport van het nieuwe onderzoek in pdf-formaat via www.nrc.nl beschikbaar.

Kenteken voor internet

In zijn wekelijks internetrubriek Beet besteedt columnist Herbert Blankesteijn aandacht aan identificatie op websites en wiki's. Beet vertelt hoe een Britse wetenschapper mogelijk de kiem heeft gelegd voor een web waar iedereen zich beweegt met een kentekenplaat.

,,Het is geen visie die privacybeschermers erg zal aanspreken. Maar niemand hoeft eraan mee te doen natuurlijk. Een wiki of een website is vrij om géén identificatie te vragen. Doet de site dat wel, dan is de bezoeker vrij om buiten te blijven. Even goede vrienden'', aldus Beet.