Verbod op vet eten op school

Britse scholen die in de toekomst nog vette hamburgers of zoete frisdranken aan leerlingen geven kunnen op sancties van de overheid rekenen. Minister van Onderwijs Ruth Kelly zou dit vanmiddag op het partijcongres van de Labour-partij in Brighton bekendmaken.

De kwestie van ongezonde voeding belandde dit voorjaar tijdens de verkiezingscampagne op de politieke agenda door toedoen van televisiekok Jamie Oliver. Deze stelde de povere kwaliteit van de maaltijden die veel scholen hun leerlingen voorzetten aan de kaak. Dikwijls bestonden die uit hamburgers, friet en pizza's, waardoor veel kinderen snel dik worden.

Olivers campagne vond veel weerklank en hij werd zelfs in de ambtswoning van premier Blair ontvangen. De regering kondigde toen al aan extra geld ter beschikking te stellen om de kwaliteit van de schoolmaaltijden te verbeteren.

Minister Kelly wil het verbod met ingang van het volgende schooljaar in laten gaan. Ook automaten met frisdranken met veel suiker, met snoepgoed of zakjes chips zullen op scholen dan uit den boze zijn.

,,Het is me volstrekt duidelijk dat het schandaal van junk food dat nog elke dag in de schoolkantines wordt opgediend moet eindigen'', aldus een passage uit de rede van Kelly, die naar de BBC lekte.

Kelly's voornemen is met instemming begroet door de onderwijssector. Velen hekelden het feit dat scholen er aan meewerkten om snoepgoed- en frisdrankfabrikanten aan een hogere winst te helpen ten koste van de gezondheid van de kinderen.