Televisie Overige Films

Green Card (Peter Weir, 1990, Australië/VS). Romantische komedie met tegendraadse kantjes drijft op innemend spel van Gérard Depardieu en Andie MacDowell. Met het oog op een verblijfsvergunning gaat een flamboyante Fransman papieren huwelijk aan met een beetje tuttige Newyorkse. Dan wordt de immigratiedienst argwanend. Talpa, 20.30-22.30u.

Nighthawks (Bruce Malmuth, 1981, VS). Actiethriller moet het niet van intrige hebben. Politieagent Sylvester Stallone jaagt te New York op meedogenloze terrorist, gespeeld door de Nederlandse acteur Rutger Hauer. BBC1, 0.10-1.50u.

Say Nothing (Allan Moyle, 2001, Canada/VS). Minder effectieve variatie op Fatal Attraction. Nastassja Kinski, emotioneel verwaarloosd en getrouwd met Hart Bochner, heeft kortstondige affaire met gefortuneerde William Baldwin. En dan ontwikkelt de laatste zich ongemotiveerd tot psycho-stalker. Ook regisseur Moyle verlustigt zich aan Kinski. RTL4, 0.35-2.15u.

Jahrgang 45 (Jürgen Böttcher, 1966, DDR). Speelfilm van documentarist Böttcher was tot begin 1990 verboden vanwege de `Heroisierung der Abseitigen'. Jong stel keert zich in Berlijn af van de burgerlijke maatschappij en voorgeschreven levenswandel maar weet geen alternatief te vinden. ARD, 0.50-2.20u.

Day of the Dead (George A. Romero, 1985, VS). Na Night of the Living Dead en Dawn of the Dead (gisteren op deze pagina besproken) de derde en tevens de zwakste Dead-film van Romero. Zombies beheersen de wereld, op een ondergrondse bunker na. BBC2, 1.05-2.40u.

08/15 (Paul May, 1954, West-Duitsland). Eerste van drie speelfilms, naar de roman van Hans Hellmut Kirst, over opleiding en praktijkervaring van een pientere Duitse doorsneesoldaat uit de Tweede Wereldoorlog. Een van de grootste kassuccessen uit de Duitse jaren vijftig maakt antimilitaristische pretenties nauwelijks waar. ZDF, 1.40-3.25u.