Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Aandacht voor een Amerikaanse politie-organisatie, die een Amsterdamse agent heeft uitgeroepen tot Cop of the Year. Verder de vraag of plannen van VVD'er Van Aartsen over kinderopvang op scholen haalbaar zijn. Ned.2, 18.00-19.00 uur.

Netwerk. Item over Casey die anderhalf is en een open ruggetje heeft. Zijn moeder vluchtte uit Kameroen en beviel in Nederland van Casey en zijn tweelingbroertje Shawn. Het gezin moet nu terug naar Kameroen omdat moeder Sally geen identiteitsbewijs heeft. Volgens artsen heeft Casey in Kameroen geen overlevingskansen. Voorts aandacht voor de steeds hogere schulden van veel Nederlanders. Netwerk spreekt met voorzitter Jaarsma van de Nederlandse Vereniging Volkskrediet over het gemak waarmee mensen schulden kunnen maken. Ned.1, 20.30-21.07uur.

Nova. Bij een project in Lelystad worden, op initiatief van het ministerie van justitie, spijbelende kinderen én hun ouders aangepakt en heropgevoed. Verder aandacht voor de inkomens van bestuurders van zorgverzekeraars. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Nederlands Filmfestival. Cinema.nl en R.A.M besteden met twee uitzendingen aandacht aan de opening van het 25ste Nederlands Film Festival. In de eerste uitzending aandacht voor de openingsfilm Leef! van de dinsdag overleden regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen, naar een scenario van Maria Goos. In de tweede uitzending de opening van het festival, met een recensie van Leef! en een portret van casting-director Hans Kemna, verantwoordelijk voor de acteurskeuze in vele Nederlandse films. Ned. 3, 20.30-22.00 en 23.45-0.35 uur.

Damals in der DDR. Documentaire serie over de situatie in de DDR vanaf november 1989. Deel 3: Vereint für immer. ARD, 21.45-22.30 uur.

Space Race. Documentaire serie over de ruimtewedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Aflevering: Race for a space man. BBC 2, 22.00-23.00 uur.

Profiel. Hans Janmaat, overleden in juni 2002, was met zijn opvattingen bijna twintig jaar lang het boegbeeld van extreem-rechts in Nederland. Hij was oprichter van de politieke partij Centrum Democraten, die in 1982 in de Kamer kwam, maar onder zijn leiding een politieke dwerg bleef. Veel van zijn kritiek op de multiculturele samenleving is inmiddels gemeengoed geworden in politiek Den Haag. Ned. 1, 22.50-23.20 uur.

Close up: James Dean: Rebel tegen wil en dank. Portret van de filmlegende James Dean, die in 1955 op 24-jarige leeftijd door een auto-ongeluk overleed. Hij speelde slechts in drie films. Ned.1, 23.30-0.30uur

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Schrijfster Yasmine Allas over haar persoonlijke strijd tegen het moslimextremisme. Kees Prins over de `Avond van het Nederlandse Filmlied', op 2 oktober op het Nederlands Film Festival. Hij zingt daar `Telkens Weer' uit de film Rooie Sien. En vaste gast Bart Chabot over een nieuwe overheidscampagne rond het Europese referendum. Talpa, 22.35-23.40 uur.

SPORT

UEFA Champions League. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd Fenerbahce-PSV, gevolgd door nabeschouwing van de wedstrijd en om 23.10 een samenvatting van de overige gespeelde wedstrijden van de avond. Ned. 2, 20.00-22.40 en 22.45-23.50u.

Sporza: Champions League. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Anderlecht-Betis Sevilla, gevolgd door samenvatttingen van de overige wedstrijden, van commentaar voorzien door Carl Huybrechts. Canvas, 20.30-23.50u.

World Solar Challenge. Verslag van de World Solar Challenge in Australië, het wereldkampioenschap voor autos's die rijden op zonne-energie. SBS6, 23.20-23.35uur.

DIGITALE KANALEN

De Laatste Voorziening. In het kader van de thema-week over ouderen op VPRO's Holland Doc vanavond het derde deel van een drieluik van Maarten Schmidt en Thomas Doebele uit 1988, bekroond met de Nipkowschijf. Schmidt en Doebele volgden gedurende twee maanden de bewoners en medewerkers van bejaardentehuis Sint Jacob in Amsterdam. In drie delen schetsen ze een indringend beeld van de laatste fase in het leven van oude mensen. In dit deel, `Verplegen', het aangrijpende relaas van een aantal dementerende en zieke bejaarden op de somatische en de psycho-geriatrische afdeling van Huize St. Jacob.

http://www.vpro.nl/programma/hollanddoc/

KRO Spoorloos

De KRO heeft alle oude uitzendingen van Spoorloos online gezet op een aparte website. Hier zijn de oproepen terug te vinden van de afgelopen vijftien jaar, beginnend bij een uitzending van februari 1990, waarin een Ouwerkerkse dominee zijn redders zoekt.

http://videoondemand.kro.nl/