Simpel en goed

Cachorro is een eenvoudige maar doeltreffende film, waarbij je je altijd weer afvraagt waarom dat soort films – goed geacteerd, vakkundig geschreven en goed gefilmd, zonder dure frutsels – in Nederland toch zo zelden worden gemaakt. In Spanje lopen inmiddels een paar regisseurs rond die zo'n verhaal goed naar film kunnen overzetten. Het draait om de verhouding tussen de negenjarige Bernardo en zijn homoseksuele oom Pedro die huns ondanks tot elkaar veroordeeld worden als Bernardo's moeder in de gevangenis komt. Er zijn wat verwikkelingen die meer met plot dan met film te maken hebben. Maar het belangrijkst van Cachorro is de sfeer. Regisseur Miguel Albaladejo is erin geslaagd om onze aandacht te vragen voor een subcultuur, zonder dat de film pamflet of eerbetoon wordt. Het spel van José Luis García Pérez als oom Pedro is de pijler waar de hele film op rust. Hij kan het hebben.

Cachorro. Regie: Miguel Albaladejo. Met: José Luis García Pérez, David Castillo, Mario Arias, Empar Ferrer. In: 7 bioscopen.