Rechter staat staking bij Avebe toe

De staking bij aardappelzetmeelbedrijf Avebe mag doorgaan. Dat heeft de Groningse rechtbank gisteren bepaald. Avebe verloor het kort geding waarin het de rechter had gevraagd de door FNV Bondgenoten georganiseerde staking, die al een week duurt, te verbieden. De rechter oordeelde echter dat de staking niet onrechtmatig is en dat de vakbond alle wettelijke spelregels in acht heeft genomen. De rechtbank vindt de schade voor Avebe ,,niet exorbitant''.

Avebe treft vandaag voorbereidingen om de productie in de fabrieken in Foxhol, Veendam, Ter Apelkanaal en Gasselternijveen weer op te starten. Zestig procent van de werknemers heeft zich laten registreren als werkwillige, aldus een Avebe-woordvoerder.

Het bedrijf zei gisteren bij monde van advocaat J.M. van Slooten voor de rechtbank dat Avebe 10 miljoen euro schade lijdt bij een twee weken durende staking. Daarbij zijn claims van klanten niet inbegrepen. Avebe rekent dit jaar toch al op een verlies van circa 11 miljoen. ,,Deze staking leidt dus in twee weken tot een verdubbeling van het verlies. Het water staat Avebe aan de lippen.''

Dat geldt ook voor de bij Avebe aangesloten aardappeltelers, die door de staking een verlies lijden van 500.000 euro. Van Slooten: ,,Een deel van de aardappeloogst ligt nu weg te rotten''. Hij voerde aan dat werkwilligen worden geïntimideerd en dat stakers fabriekspoorten blokkeren, maar de rechter vond hiervoor, behoudens incidenten, onvoldoende bewijs.

FNV Bondgenoten riep de staking vorige week maandag uit om het ontslag van 148 van de 1.300 werknemers te voorkomen. Volgens Avebe zal het aantal gedwongen ontslagen slechts op 30 liggen. Garanties kan men hiervoor echter niet geven. FNV Bondgenoten wil dat de onderneming zich een jaar inspant om een werknemer wiens functie vervalt ter herplaatsen.

Ook wil de bond een nieuw sociaal plan, dat vijf jaar duurt. Voor het huidige sociaal plan, waarmee de CNV Bedrijvenbond en De Unie al instemden, trekt het concern 23 miljoen euro uit. Advocaat R. van der Stege van FNV Bondgenoten noemde het middel van een staking rechtmatig, omdat er ,,honderden arbeidsplaatsen in het geding zijn''. De tien miljoen die Avebe aan schade zegt te lijden, noemde hij ,,een gelegenheidsbedrag.''

Door de staking wordt slechts een half procent van de totale jaarlijkse aardappeloogst van 2,5 miljoen ton niet verwerkt, berekende FNV-bestuurder A. Dijkman. Avebe is sinds 2002 bezig met een reorganisatie, waarbij al ruim 300 banen verdwenen.