PvdA wil EU-debat zonder kabinet

De maatschappelijke discussie over Europa moet niet door Tweede Kamer en kabinet samen worden georganiseerd, maar alleen door de Tweede Kamer. Het kabinet heeft er te veel belang bij om de zogeheten Nationale Europa Discussie (NED) in een tot weinig verplichtend ,,babbeldebat'' te laten ontaarden.

Dat heeft PvdA-leider Wouter Bos gisteravond gezegd tijdens het Radio 1-programma Met het oog op morgen. Hij zei morgen een motie te zullen indienen om de samenstelling van de zogeheten stuurgroep, die het Europadebat moet gaan organiseren, zo te veranderen dat daar geen vertegenwoordigers van het kabinet in zitten. Nu is staatssecretaris Nicolaï (VVD, Europese Zaken) een van de beoogde leden. Deze zei gisteren in De Volkskrant dat de NED vooral bedoeld was om naar de mensen te luisteren, volgens Bos een zoveelste aanwijzing dat het kabinet weinig ziet in de Europadiscussie. ,,Als het kabinet er zo negatief over denkt, dan moet de Kamer het zelf maar doen'', aldus Bos.

De motie van Bos lijkt weinig kans te maken. Grote partijen zoals CDA en VVD tonen zich verbaasd over de koerswijziging van de PvdA. Eerder steunde de PvdA immers nog de gezamenlijke aanpak van Kamer en kabinet, zo zegt bijvoorbeeld de woordvoerder van CDA-fractievoorzitter Verhagen. De fractie van Bos stemde op 2 juni voor de motie van de SP die de brede maatschappelijke discussie voorstelde, met daarin een rol voor zowel Kamer als kabinet. En het PvdA-Kamerlid Hamer is in haar rol van tweede vice-voorzitter van de Kamer voorzitter van de stuurgroep waarin zowel Kamer als kabinet vertegenwoordigd zijn. ,,De PvdA houdt geen rechte koers'', aldus de woordvoerder van Verhagen. De VVD ziet het hele Europadebat niet zitten, en verdenkt de PvdA ervan via een omweg nu ook van de NED af te willen.

Vanmorgen wilde een woordvoerder van de PvdA-fractie nog niet zeggen wat de PvdA gaat doen als de motie van Bos verworpen wordt. Een van de mogelijkheden is dan dat de sociaal-democraten in het geheel afhaken, net als de VVD.

Partijleider Bos zei gisteravond dat de nu gekozen aanpak van de Europadiscussie tot ,,een rare vermenging van verantwoordelijkheden'' leidt.