Primeur KNVB: G-voetbal

De KNVB begint als eerste voetbalbond in de wereld met een competitie voor jeugdvoetballers met een verstandelijke of lichamelijke handicap. De zogenoemde G-competitie begint komende zaterdag met 32 teams. Ze komen uit in vijf regionale poules.

Drie jaar geleden waren er slechts vijf voetbalclubs die zich inspanden voor mensen met een beperking. Inmiddels is het aantal voetbalverenigingen met een gehandicaptentak toegenomen tot zeventig en telt de bond achthonderd geregistreerde spelers. De groei van het G-voetbal is te danken aan samenwerking tussen de KNVB en de Johan Cruijff Foundation, die zich ook al jaren inspant voor onder meer kinderen met een handicap. Zo kreeg Cruijff eind vorig jaar een prijs voor zijn werk dat hij voor deze kinderen doet, de Frekie Trofee.

KNVB-voorzitter Jeu Sprengers verricht zaterdag op het veld van het Goudse GSV de officiële aftrap. Scheidsrechter betaald voetbal Roelof Luinge leidt het de wedstrijd tussen GSV en Kameleon uit Den Haag. Zjelco Petrovic, sinds kort weer aan de slag bij RKC Waalwijk, is aanwezig bij het duel namens de Johan Cruijff Foundation.