Potje knokken

Het is oneerlijk verdeeld in de wereld; de betere film over voetbal hooligans, Nick Love's The Football Factory, ging onlangs rechtstreeks naar dvd terwijl Hooligans in 40 bioscopen te zien is. Maar ja, daar doet dan ook Elijah Wood aan mee, sinds zijn rol als Frodo in The Lord of the Rings-trilogie een ster. In Hooligans gaat Wood als de Amerikaanse student Matt bij zijn zus in Londen wonen en raakt langzaam betrokken bij de Green Street Elite (GSE) van voetbalclub Westham United. De vreedzame jongen raakt verslaafd aan de kick van (de dreiging van) knokpartijen met rivaliserende supporters. Dit proces laat regisseur Lexi Alexander overtuigend zien in grauwe beelden waar de kleuren wat zijn uitgehaald. Dan gaat het mis en wordt de film een moraliserend melodrama waarbij de harde humor uit het veel authentiekere The Football Factory met node gemist wordt. Op naar de videotheek!

Hooligans (Green Street). Regie: Lexi Alexander. Met: Elijah Wood, Charlie Hunnam, Claire Forlani, Marc Warren. In: 40 bioscopen.