Pingelen doe je voor `t publiek

Wat er op de menukaart stond is niet bekend, maar dat topman Rokus van Iperen van Océ (kopieermachines) op 13 juli smakelijk dineerde in Stamford, Connecticut is zeker. Het etentje in Stamford, met zoveel inwoners als Dordrecht, opent deuren: twee maanden erna kan Océ een stevige overname in de Verenigde Staten aankondigen. Wine and dine werkt niet alleen in Italië.

De onderhandelingen van Océ staan uitgebreid beschreven in documenten die bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC zijn gedeponeerd. Kritische aandeelhouders kunnen hier lezen hoe Océ en de Amerikaanse branchegenoot Imagistics overeenstemming bereikten.

De eerste prijsindicatie van Océ volgt twee weken na het eerste diner. De printerfabrikant geeft aan 37 tot 41 dollar over te hebben voor een aandeel Imagistics. Maar de Amerikanen laten via hun adviseur weten dat serieuze toenadering alleen mogelijk is boven de 40 dollar. Een bod van Océ van 41 dollar zorgt voor ,,teleurstelling''. Dagenlang beraad volgt. Een eindbod van 42 euro wordt beter ontvangen. Nu voeren de Hollanders de druk op. Boekenonderzoek levert een paar tegenvallers op, Océ dreigt de prijs te verlagen. Het definitieve ja van de Amerikanen volgt snel.

De aangekondige overname van mediabedrijf SBS Broadcasting levert vergelijkbare doorkijkjes op. Ook hier: dankzij een Amerikaanse beursnotering. Een onbekende branchegenoot van SBS laat op 1 juni weten 50 tot 51 dollar per aandeel te willen betalen. Maar er zijn meer partijen met interesse. De Britse investeerder Permira hint op 55 dollar, terwijl het management van SBS door alle belangstelling serieus met de gedachte speelt om maar een veiling uit te schrijven. Permira volhardt en bedenkt een methode om nog meer te kunnen betalen: de investeerder zal alle bezittingen en schulden uit SBS trekken en de vennootschap liquideren. Opbrengst: een zogeheten ,,look-through''-prijs van 56 dollar, omgerekend 46 euro.

Tot zover twee vooralsnog onomstreden overnames.

Dan de wel omstreden overname van telecombedrijf Versatel door Tele2 uit Zweden. Gistermiddag vingen boze aandeelhouders van Versatel bot bij de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof. De beleggers vinden het bod te laag en grijpen alle middelen aan om de overname op de huidige voorwaarden te frustreren. Of Versatel hard genoeg onderhandeld heeft is onduidelijk. Het telecombedrijf heeft geen Amerikaanse beursnotering meer en hoeft minder openheid van zaken te geven. Gedoe en procedures zijn haar deel. Misschien is een royale toelichting op de onderhandelingen de goedkoopste manier om een bod geaccepteerd te krijgen.

    • Jeroen Wester