Oprichter Parmalat voor de rechter

In afwezigheid van de hoofdverdachte is vandaag in Milaan de rechtszaak begonnen tegen Calisto Tanzi, oprichter en ex-topman van de twee jaar geleden door fraude in elkaar gestorte melkmultinational Parmalat. Tanzi wordt beschuldigd van beursmanipulatie, het misleiden van de beurswaakhond Consob en het verstrekken van valse informatie.

Parmalat ging eind 2003 failliet en liet een schuld van 14,3 miljard euro na. Daarmee was de het één van de grootste beursschandalen ooit. Ruim 100.000 spaarders en investeerders raakten hun geld kwijt onder wie velen die met het oog op hun pensioen in obligaties Parmalat hadden belegd.

Onder grote belangstelling van de gedupeerden begon vanochtend de zaak tegen Tanzi en tegen de Italiaanse kantoren van accountantsbureaus Deloitte & Touche en Grant Thornton. Deze twee worden ervan beschuldigd dat ze Parmalatmanagers hebben geholpen bij het vervalsen van de boeken.

In Parma bereid het openbaar ministerie nog een tweede zaak voor tegen Tanzi en 71 andere verdachten, veelal Parmalatmanagers en medewerkers van banken en accountantskantoren. Hen zal het veroorzaken van een frauduleus faillissement en deelname aan een criminele organisatie ten laste worden gelegd.

In juni veroordeelde de rechtbank al elf personen tot straffen tot 2,5 jaar. Onder hen Fausto Tonna, voormalig financieel directeur van Parmalat en de rechterhand van Tanzi. Parmalat misleidde investeerders met overzeese bezittingen die niet bestonden. Met deze nepeigendommen als onderpand zette Parmalat samen met de banken steeds obligatieleningen uit.

De door de staat aangewezen interim-manager van Parmalat Enrico Bondi werkt aan de herlancering van het bedrijf. Half oktober verwacht Parmalat opnieuw naar de beurs te kunnen gaan. Crediteuren van het bedrijf krijgen aandelen in ruil voor het geld dat ze hebben verloren.