Omroepbaas dreigt met einde tv-net

De Publieke Omroep dreigt een van de drie televisienetten te schrappen als de kabinetsplannen voor de publieke omroep doorgaan.

Dat heeft H. Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur van Publieke Omroep vanmorgen gezegd tijdens het Vijftiende Nationaal Omroepcongres in theater Spant in Bussum.

Volgens Bruins Slot lopen de reclame-inkomsten de komende drie jaar terug met 100 miljoen euro in 2008. ,,In noodscenario's houden wij rekening met het verkleinen van het aantal netten.''

Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur, D66) liet op hetzelfde congres weten geen extra geld uit te trekken voor de publieke omroep ook niet als het budget door dalende reclame-inkomsten onder druk komt te staan. Wel erkende zij dat er ,,terechte zorgen'' zijn over consequenties van haar omroepplannen.

Op vier punten is Van der Laan bereid haar plan aan te passen. Zo wil zij mogelijk de kosten van een omroeplidmaatschap verlagen. Die zijn nu vastgesteld op 24 euro per jaar. ,,Maar het is niet mijn bedoeling om jongeren en andere groepen af te schrikken door die kosten.'' Van der Laan wil ook nadenken over betere waarborgen voor de kwetsbare programmering,zoals kunstprogramma's.

Mogelijk komt er een overgangstermijn voor de NPS, die volgens de plannen in 2008 moet worden opgeheven. Verder gaf Van der Laan aan dat de NOS ook andersoortige programma's mag maken dan NOS Journaal. Daarmee refereerde zij aan een discussie over de toekomst van actualiteitenprogramma's zoals Nova en Netwerk. In het plan van het kabinet staat dat opiniërende programma's, zoals Nova, voortaan door omroepverenigingen moeten worden gemaakt. De NOS wordt verantwoordelijk voor nieuws. Maar Van der Laan gaf aan dat de definitie van nieuws ruim geïnterpreteerd kan worden.

Van der Laan maakte in haar toespraak een vergelijking tussen de Publieke Omroep en Ikea. ,,Ikea is een sterk, toegankelijk en veelzijdig merk.Bijna iedereen heeft er wel een kastje van in huis. Voor zo'n publieke omroep teken ik.'' Eerder waren de kabinetsplannen door de raad van bestuur vergeleken met een ,,door elkaar gegooide Ikea-handleiding.''