Offensief Israël tegen Hamas

Met de arrestatie van 400 leden van Hamas, de sluiting van vijftien islamitische liefdadigheidsinstellingen op de Westelijke Jordaanoever en nieuwe aanvallen in de Gazastrook proberen het Israëlische leger en de geheime diensten Hamas ,,te verlammen en te vernietigen.''

De Israëlische acties gaan net zo lang door, aldus minister van Defensie Mofaz, tot Hamas en Islamitische Jihad ,,volledig zijn gestopt'' met het beschieten van Israëlische steden en kibboetsen in de Negev. Mofaz zei dat de twee leiders van Hamas in de Gazastrook, Mahmoud Al-Zahar en Ismail Haniya, naar ,,dezelfde plaats gestuurd zullen worden'' als de in 2004 geliquideerde Yassin en Rantissi. De aankondiging van Al-Zahar dat alle activiteiten tegen Israël gestopt worden, werd door het leger afgedaan als ,,,loze praat''.

Likud-minister Mofaz, een voormalige chef-staf en havik, werd vanochtend bijgevallen door vice-premier Shimon Peres (Arbeidspartij) die zei dat Israël de onderhandelingen met de Palestijnen niet kan hervatten zolang ,,de terroristen niet ontwapend zijn''. De regering van Likud en Arbeidspartij, de legertop en de geheime dienst Shin Beth willen volgens Israëlische media de volledige uitschakeling van Hamas in de aanloop naar Palestijnse parlementsverkiezingen in januari 2006.

De aanleiding van de operatie `Eerste regen' was de beschieting van het Israëlische Sderot. De ontvoering van en moord op de Israëlische middenstander Sasson Nuriel door Hamas in Ramallah heeft de stemming in Israël alleen maar grimmiger gemaakt. Alle ochtendbladen en tv-zenders toonden foto's en video's van een geblinddoekte Nuriel, een 50-jarige Jeruzalemse kaarsenmaker met een Palestijnse klantenkring, voordat hij geliquideerd werd. Hamas ontvoerde hem omdat hij een agent zou zijn van de geheime dienst.

De ontmoeting tussen de Palestijnse leider Abbas en premier Sharon, op 2 oktober, gaat niet door, zo is vanochtend aan Palestijnse zijde gezegd.