Metamorfosemens

Iedereen kent de types, maar ze zijn nog niet eerder beschreven. In de derde aflevering van `In het wild' de `metamorfosemens'.

Iets is niet goed, en het moet anders. Daar draaien een hoop tv-programma's om. Zo is er het format `Je bent lelijk en je moet mooi', `Je huis is lelijk en moet stijlvol, `Je keuken is vies en moet schoon', `Je bent dik en je moet dun'. Voor al die programma's zijn mensen nodig, mensen die hun lip, of hun slaapkamer, of hun achtertuin willen laten verbouwen. Gelukkig zijn er in Nederland heel veel mensen voorhanden die dat best willen. Zoveel zelfs, dat er een heel nieuw type mens, meestal een vrouw, is opgestaan: de metamorfosemens (MM).

De MM is een bescheiden iemand. Tuurlijk, zij heeft best een eigen smaak, maar als een stylist met enorme manchetten en opgeplakt borsthaar haar vertelt wat ze moet doen, accepteert ze dat graag. Zelf hield ze eigenlijk van `landelijk' voor haar huis. Maar de stylist zegt dat `landelijk' echt niet meer kan, en maakt grapjes over haar verzameling brocante meubels. De meubels gaan in de fik, waarbij de MM gelaten toekijkt.

Vaak heeft de MM een tragedie meegemaakt, en daarom wil ze zo graag gemetamorfoseerd worden. Dit speelt vooral bij vrouwen die meedoen aan het type programma `Je bent lelijk en je moet mooi'. In hun jeugd waren er allerlei factoren (gemene ouders, pestkoppen, elke avond friet) die ervoor gezorgd hebben dat ze nu niet meer van zichzelf houden, en daardoor te veel junkfood eten en nooit eens leuk lipgloss opdoen. Al hun hoop is nu gevestigd op de zongebruinde plastisch chirurg, die ze er terloops op wijst dat hun borsten na die drie zwangerschappen ook wel aan een `kleine lift' toe zijn. O ja, dat hadden ze zelf nog niet eens gezien.

Bij andere MM's moet je beter kijken om de tragiek door hun verlangen naar anders en beter heen te zien schijnen. Zo is er een jolig programma over samenwonen (Samenwonen) waarin altijd een stel centraal staat dat alsmaar ruzie heeft over de manier waarop ze hun huis willen gaan inrichten – hij: alles zwart-wit en met leer, zij: alles etnisch en met kaarsjes. De stylist met de manchetten moet het allemaal oplossen. Maar natuurlijk is het niet alleen een kwestie van zwart leer versus Marokkaans lampje. Wie goed luistert, hoort de vrouw ineens zeggen: ,,Hij heeft nogal bindingsangst, haha!, maar nu, met het programma enzo, heb ik er alle vertrouwen in.'' De presentator knikt bemoedigend en de stylist tuurt naar de loungelamp die alles goed gaat maken.

Als de verandering eenmaal voltrokken is, kunnen er twee dingen gebeuren. De MM vindt het he-le-maal geweldig, of ze vindt het niks. Als het een programma is waarbij er iets aan het eigen uiterlijk gedaan is, vindt de MM het sowieso helemaal geweldig. Want ze wil toch niet meer terug na zes operaties en een paar maanden bont en blauw zijn. In het geval van de huizenmetamorfose is het vaak anders. De stylist met de manchetten heeft een enorme blauwe bank in het huis gezet. ,,Leuk, want jij bent juist zo klein!'' zegt hij opgewekt tegen de MM. De MM kijkt boos in de camera, maar durft niet echt kwaad te worden. En hier komt het ultieme MM-woord in het spel: `apart'. De grote blauwe bank is, toegegeven, `apart'. Het is ook `best apart' dat de stylist een groot deel van de kamer heeft ingericht als doolhof voor de katten. En ach, dat behang van Franse kranten is ook wel apart. ,,Je zei toch dat je zo van lézen hield?'' zegt de stylist er dreigend bij. Ja, daar hield de MM ook heel erg van. Dat moet ze wel toegeven.

Gelukkig is de MM ook vaak oprecht blij met de metamorfose. En dan gebeurt er iets wat verder vooral voor schijnt te komen in de relatie patiënt-psychiater: de MM wordt verliefd op de stylist met de manchetten. Na de onthulling van het nieuwe huis, de nieuwe tuin, de nieuwe opbergschuur, valt de MM de stylist in de armen en wil hem niet meer loslaten. Hij ontkurkt de champagne en de MM kijkt hem net iets te diep in de ogen bij het proosten. De aftiteling rolt al over het scherm, en je ziet de MM denken: hoe kan ik, als de camera's straks weg zijn, toch contact houden met de stylist? Hij heeft haar leven zoveel mooier gemaakt, en nu mag hij nooit meer weg. De enige oplossing is verhuizen, lekker lelijk verbouwen en gauw weer Net 5 opbellen.

    • Aaf Brandt Corstius