Kijkers voetbal niet blij met Talpa

Bijna driekwart van de voetballiefhebbers is ontevreden met de manier waarop Talpa de samenvattingen van eredivisievoetbal uitzendt. Door de afwijkende volgorde van de wedstrijden en de grote hoeveelheid reclame haakt een half miljoen kijkers af. Dat is de conclusie van een onderzoek van MarketResponse, dat op eigen initiatief 400 mannen van 18 jaar en ouder ondervroeg.

Volgens cijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO) kijken er op zondagavond zo'n twee miljoen mensen naar De Wedstrijden, terwijl de eredivisie-samenvattingen bij Studio Sport vorig jaar nog drie miljoen kijkers trokken. Die miljoen `verdwenen kijkers' zijn niet helemaal verdwenen, stelt MarketResponse. Volgens het onderzoek heeft een derde daarvan Talpa nog niet gevonden. Maar de helft van de afhakers is ontevreden over de manier waarop De Wedstrijden voetbal verslaat en kijkt daarom niet meer, stelt MarketResponse.

Talpa's voetbalprogramma maakt andere keuzes dan Studio Sport. De belangrijkste voetbalwedstrijd wordt nu als laatste uitgezonden, de uitzending duurt langer en er is meer professioneel commentaar. 72 procent van de Talpakijkers vond de uitzendingen van Studio Sport beter, zegt MarketResponse. ,,Studio Sport scoorde vooral hoog door gewoontegedrag'', licht onderzoeker Frans Kok toe. ,,De hele familie zat zondagavond met de bami op schoot voetbal te kijken.''

Talpa heeft een meer professionele draai aan de samenvattingen gegeven, aldus Kok: ,,Ze mikken meer op de echte voetbalfan. Nu moet je er anderhalf uur voor uittrekken en wachten op de leukste wedstrijd. Een matig geïnteresseerde kijker haakt dan af.''

Maar ook de serieuze voetbalfan is kritisch over Talpa. Het onderzoeksbureau legde 207 kijkers een reeks stellingen voor en daaruit bleek dat 57 procent van de Talpa-voetbalkijkers ontevreden is. ,,In rapportcijfers uitgedrukt krijgt De Wedstrijden een mager vijfje'', zegt Kok.

Een teleurgestelde voetbalfan uit Spijkenisse is inmiddels een actie begonnen om Talpa te bewegen het aantal reclameblokken te verminderen. Er zouden 11.000 handtekeningen binnen zijn.