Kaczynski niet zelf premier Polen

De winnaar van de Poolse verkiezingen, Jaroslaw Kaczynski, wordt geen premier. Hij heeft gisteren onverwachts een andere premierkandidaat naar voren geschoven.

Zijn vertrek uit de schijnwerpers vergroot de kansen van zijn tweelingbroer Lech om over anderhalve week president te worden aanzienlijk.

Gisteren werd de minder bekende Kazimierz Marcinkiewicz, de financiële expert van Kaczynski's rechts-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), tijdens een persconferentie aan het publiek voorgesteld als de nieuwe premier. Jaroslaw Kaczynski bezwoer dat Marcinkiewicz geen tijdelijke kandidaat is, die weer verdwijnt als het Lech Kaczynski niet zou lukken om president te worden. ,,Hij is geen kandidaat voor enkele weken'', zei de PiS-leider. De presidentsverkiezingen zijn op 9 oktober. Eerder had Kaczynski gezegd van het premierschap af te zien als zijn broer Lech de presidentsverkiezingen wint, omdat het verwarring zou stichten als hij premier en Lech president zou worden. De twee broers lijken zo op elkaar dat men ze niet uit elkaar kan houden.

Het liberale Burgerplatform (PO), de gedoodverfde coalitiepartner van PiS, heeft met ongeloof gereageerd op het besluit. PO's presidentskandidaat Donald Tusk staat bovenaan in de opiniepeilingen en zijn belangrijkste troef was volgens waarnemers dat de Poolse kiezer niet twee Kaczynski's aan het roer zal dulden. Die troef is hem nu uit handen genomen. Lech Kaczynski loopt al in op Tusk. Volgens de jongste peiling krijgt hij 35 procent van de stemmen en Tusk 42 procent.

,,Het is verbazingwekkend'', zei Tusk gisteren over het besluit van Jaroslaw Kaczynski om het premierschap te laten schieten. ,,Maar het is de winnaar die de beslissingen neemt.'' Tusk vindt dat Marcinkiewicz geen `spreekpop' van de Kaczynski's mag worden. ,,Het zou een hele grote vergissing zijn als de nieuwe regering aan de slag gaat in een situatie waarbij de echte beslissingen op de achterbank worden genomen.''

Volgens Jaroslaw Kaczynski is Marcinkiewicz de aangewezen persoon om de economische meningsverschillen tussen het liberale Burgerplatform en het meer conservatieve PiS glad te strijken. De 45-jarige Marcinkiewicz wil onmiddellijk beginnen met de kabinetsformatie.

Gisteren werd ook de definitieve verkiezingsuitslag bekend. PiS en PO krijgen samen 288 zetels in het 460 zetels tellende parlement. De radicale boerenpartij Samoobrona (Zelfverdediging) krijgt 56 zetels.