`Irak' speelde marginale rol op congres, Britse troepen blijven

Het grootste buitenlands politieke thema van de afgelopen jaren, de oorlog in Irak, kwam er bekaaid af op het partijcongres van premier Blairs Labour-partij in Brighton. De partijleiding wilde hierover geen speciaal debat organiseren. Dat zou immers tot grote verdeeldheid kunnen leiden en het moreel van Labour kunnen ondermijnen. De meerderheid van de Labour-aanhang, zo blijkt al geruime tijd uit opiniepeilingen, vindt dat de Britten zich spoedig moeten terugtrekken uit Irak.

The Observer meldde zondag dat de Britse regering in het geheim aanstuurt op een vertrek in mei volgend jaar van haar troepen uit het zuiden van Irak. Britse functionarissen zouden daarover Japan al hebben ingelicht, dat ook present is in Zuid-Irak.

Blair ontkende het allemaal nadrukkelijk. De Britten blijven zo lang in Irak als nodig is en zolang de Iraakse regering dat op prijs stelt. In zijn congresrede gisteren, waarbij hij niet kon worden geïnterrumpeerd, verdedigde Blair het als ,,progressief'' om voor de vestiging van democratie in Irak te vechten. ,,De manier om onschuldigen niet langer te laten sterven is niet om ons terug te trekken en deze mensen in handen te laten van religieuze fanatici of van restanten van Saddams tijd'', aldus Blair. Een lusteloos applausje was zijn deel.