Het beeld

Of de vader van de ontvoerde Claudia Melchers juridisch succes gaat boeken met zijn aangekondigde smaadaanklachten tegen de actualiteitenrubriek Nova (NPS/VARA) en dagblad De Telegraaf, dat valt nog te bezien. Maar het helpt wel meteen.

In Barend & Van Dorp (Talpa) werd met enige vrees gesproken over de diepe zakken van Hans Melchers, als het gaat om het oprichten van een `strijdfonds' tegen de pers die zijn reputatie door het slijk zou halen. Toch weerhield dat niemand ervan om opnieuw de meest voor de hand liggende twijfels over de achtergrond van de ontvoeringszaak te herhalen.

Niet alleen de heren aan de stamtafel van BvD lijken sinds de affaire rond de Schiedammer parkmoord meer bezorgd over gerechtelijke dwalingen en spierballenvertoon van politie en justitie dan, zoals tot voor kort, over het onbestraft laten van misdadigers.

Dat geldt ook voor Talpa's dagelijkse journaloïde programma NSE, voluit Nieuws, Sport en Entertainment, dat overigens nog niet voorkomt op de verre van uitputtende lijst van Melchers. Voor zover ik het heb kunnen waarnemen had anchorman Beau van Erven Dorens na de vrijlating van de gekidnapte vrouw alleen zijn verbazing geuit dat zulks toevallig gebeurde om de hoek van haar vaders bedrijf in Arnhem. Dat levert geen veroordeling wegens smaad op, vermoed ik.

In het algemeen roept de kritiek van politici en andere autoriteiten op de media voornamelijk hoon op, zoals onlangs minister Donner (Justitie) weer eens mocht ervaren. Toch is er soms wel degelijk reden tot ongerustheid, vooral wanneer nieuws en meningen op televisie niet goed gescheiden worden.

Wat NSE tot een nieuw soort programma in de Nederlandse verhoudingen maakt, is de bewuste keuze om de actualiteit aantrekkelijker te maken door op twee punten af te wijken van de andere nieuwsprogramma`s. Het eerste is de nevenschikking van nieuws, sport en `entertainment', benadrukt door de opstelling van de presentatoren. In het midden zetelt Van Erven Dorens als God op Zijn troon, geflankeerd door links een mannelijke sportexpert (Humberto Tan of Jan Joost van Gangelen) en rechts een vrouwelijke showdeskundige (Harmke Pijpers of Inge Ipenburg). Iets verder van hen vandaan, op een lagere troon, zit vice-anchorman Jeroen van Kan (voorheen RTL Nieuws en AT5), die vooral kort, soms wat langer nieuws lanceert. De rest van de wereld, van politiek via misdaad tot economie, is dus gereduceerd tot bijwagen van wat kijkers echt belangrijk vinden: voetbal en sterren.

De tweede afwijking is dat God en Zijn assistenten meteen mogen zeggen wat ze er zelf van vinden, liefst in de geest van wat de kijker op dat moment denkt. Dus zegt Beau, als een groep jongens veroordeeld wordt tot vijftien maanden wegens groepsverkrachting: ,,Daar ben ik nou weer raar in, maar ik vind dat veel te weinig.''

Zowel de onderschatting van de gecompliceerdheid van de echte wereld als het meteen emotioneel reageren op dingen die je nog niet helemaal doorgrondt, brengt maatschappelijke gevaren met zich mee, vooral in een periode dat de samenleving labiele trekjes vertoont.

In zijn weblog wijt Van Erven Dorens de aanloopmoeilijkheden van NSE en de matige kijkcijfers voornamelijk aan ,,communicatieproblemen''. Mogelijk, maar ik denk vooral dat het een weeffout is, om te denken dat je van een algemeen journaal zoiets als RTL Boulevard kunt maken. Het goede nieuws is dat de redactie zich dit probleem bewust lijkt te worden en langzaam probeert iets voorzichtiger en afstandelijker te opereren. Het zou een goed idee zijn om Van Kan of een andere presentator - met journalistieke vaardigheden en gewicht - naast Beau te zetten. Vrolijk en luchtig blijft het toch wel met Beau, maar hij moet zichzelf beter beschermen.

    • Hans Beerekamp