Heineken daagt Philips om thuistap

Bierbrouwer Heineken daagt elektronicaconcern Philips voor de rechter om de thuistap die Philips met Heineken-concurrenten InBev (de eigenaar van Dommelsch, Jupiler en Hertog Jan), Bavaria en Grolsch op de markt heeft gebracht.

De Philips-tap is volgens Heineken een inbreuk op een aantal octrooien dat Heineken voor zijn eigen thuistap, de Beertender, bezit. Heineken eist dat Philips zijn thuistap in Nederland uit de winkels haalt. Daarmee wil de brouwer ,,haar uitvindingen beschermen tegen misbruik van derden''. Ook in Duitsland begint Heineken een vergelijkbare juridische procedure.

De thuistap van Philips is in Nederland en Duitsland sinds kort op de markt. De Beertender van Heineken is vorig jaar geïntroduceerd en is een groot succes. Heineken spreekt van ,,een revolutie op de biermarkt''. In België, waar Heineken geen rechtszaak is begonnen, wordt de Philips-tap al sinds vorig jaar verkocht.

Bij de lancering van de thuistap van Philips voor de Nederlandse markt, eind augustus in Amsterdam, claimden InBev en Philips dat hun apparaat een ,,technisch geavanceerder systeem'' bevat dan de Beertender van Heineken. InBev zei de technologie al in 2001 ontwikkeld te hebben en in 2003 naar Philips gestapt te zijn voor de productie van het apparaat. Heineken claimt dat aan de Beertender tien jaar ontwikkelingswerk ten grondslag ligt.

Heineken zegt geen moeite te hebben met een concurrerende thuistap. ,,Maar nieuwe toetreders moeten wel hun eigen techniek ontwikkelen, zonder inbreuk te maken op de octrooien van Heineken.''

Woordvoerders van InBev en Philips bevestigden juridische stukken van Heineken te hebben ontvangen, maar wilden daar niet inhoudelijk op reageren. Het kort geding dient op 7 en 9 november voor de rechtbank in Den Haag.