Groene-tomatenpickle

Een paar weken geleden kocht ik bij mijn vaste Turkse supermarkt voor het eerst verse augurkjes, geheel andere dan ik van de markt gewend ben. Ze hadden een volkomen gladde schil en waren zo'n 10 tot 15 centimeter lang en ongeveer 6 tot 7 centimeter doorsnee. Bij de Turkse supermarkt kocht ik ook schitterende lange chilipepers (zeker 25 tot 30 centimeter) die er in twee soorten waren: milde en pikante. Ik had net daarvoor bij de buurman, een Marokkaanse supermarkt, een kilo mooi harde, groene, onrijpe tomaten gekocht om van de drie ingrediënten een groene pickle te maken.

Gebruik als groene tomaten niet te vinden zijn, stevige rijpe tomaten en verwijder desgewenst ook het vel. De Turkse chilipepers kunt u vervangen door de lichtgroene of rode langwerpige paprika's die in een Turkse supermarkt vrijwel altijd te koop zijn. Doe het mosterdzaad en de azijn in een kom, dek af en laat minstens 2 uur, maar liefst een nacht marineren.

Schil de gember en pel de knoflook en hak beide grof. Doe het mosterdzaad-azijnmengsel in een blender en draai dat met de knoflook en gember tot een puree.

Snijd de augurken bij en snijd ze in plakjes van circa 1,5 cm dik. Doe ze in een kom, bestrooi met 1 eetlepel zout en giet er zoveel water over dat ze net onder staan. Laat ze circa een uur weken. Snijd de tomaten in blokjes. Snijd de chilipepers in plakjes.

Giet de olie in een grote, zware pan en verhit op een middelhoog vuur tot de olie walmt. Neem de pan even van het vuur en schep er de geelwortel, komijn en het chilipoeder door. Zet de pan weer op het vuur en voeg de rest van de ingrediënten toe. Schep alles goed om en temper het vuur zodat het mengsel net suddert. Laat onder af en toe roeren circa 2 tot 2 1/2 uur sudderen. Proef en breng zo nodig op smaak met extra zout.

Morgen: Rode-bonenpudding

    • Kim Maclean