Geen explosie `Zwartboek' in Biesbosch

Regisseur Paul Verhoeven heeft filmopnamen van een ontploffing in de Biesbosch afgeblazen in overleg met de Dienst Landelijk Gebied. Dit heeft milieuorganisatie Partij voor de Dieren bekendgemaakt. Verhoeven wilde voor zijn film Zwartboek een boerderijtje opblazen in de Biesbosch. Daar werden echter vleermuizen aangetroffen, waardoor een bijzondere ontheffing van de flora-en faunawet vereist was om het boerderijtje te slopen. Die procedure vergt zoveel tijd, zo'n drie maanden, dat Verhoeven besloten heeft zijn ontploffing elders op te nemen. De Partij van de Dieren zegt in een persbericht dat zij `alert' blijft, omdat de huidige bewoners de boerderij volgende week verlaten en er in het gebied `sterke geruchten' gaan dat de ontploffingsscène zonder vergunning zou worden gedraaid. Verhoevens Zwartboek is een film over het verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog.