De Dijk

De nieuwe cd van de Dijk zou een greatest hits-cd kunnen zijn. Later Is Nu is een verzameling liedjes die het stuk voor stuk tot succesnummer zouden kunnen schoppen. Na twee jaar pauze heeft de groep rond zanger Huub van der Lubbe blijkbaar voldoende inspiratie gevonden om twaalf nummers te schrijven die de beste eigenschappen van De Dijk in zich verenigen: de soepele vermenging van rock met soulvolle accenten als blazers en orgels; de ritme-sectie die als een trein de berg af dendert; de volle melodieën waarin ook nog plaats is voor een gearticuleerde voordracht van Van der Lubbe. Uitschieters zijn nummers als Kom Blauwe Regen, God Bestaat Niet en het dramatische Lieve Lach.

Meer dan op eerdere platen is de instrumentatie nu dichtgetimmerd. Eerst is het even een schok: dat onstuitbaar pulserende baslooopje, is dat kitsch of is het verheffend? De arrangementen blijken allemaal geweven als een deken. Maar hoe vol de keyboards, gitaarsolo's, violen, steel-guitar en orgels het ook maken, er zit een logica in. De melodieën hebben spierballen, en die kunnen de mooimakerij wel aan.

In de teksten zit veel drek, modder en drab; Van der Lubbe houdt van grafische passages waarin wordt gekotst en gedronken. In combinatie met zijn nasale zeemannenstem is dat verrassend. Maar het effect is glorieus.

De Dijk. Later Is Nu (Universal 987 367-5)

    • Hester Carvalho