Chinees Hof gaat vonnissen herzien

Het Chinese Hooggerechtshof wordt weer de gerechtelijke instelling die het laatste woord heeft over doodstraffen in China. Dat heeft de vice-president van het Hooggerechtshof, Wang Exiang, gisteren aan een groep studenten gemeld. De mededeling is overgenomen in de krant Het Jeugddagblad van China. Het Hof gaat drie speciale eenheden in het leven roepen ,,om te regelen dat het recht om de doodstraf te herzien wordt teruggenomen'' van de provinciale gerechtshoven.

Die beslissing hing al langer in de lucht. Het Hooggerechtshof hevelde zijn functie als laatste beroepsinstantie in de jaren tachtig over naar het provinciale niveau, maar de laatste tijd is er veel kritiek op de hoeveelheid uitgesproken doodstraffen. Er is twijfel over de nauwkeurigheid van de rechtsgang. Bovendien zijn vooral lagere gerechtelijke instellingen gevoelig voor corruptie.

De laatste tijd is er in de Chinese pers veel te doen geweest over een aantal grote gerechtelijke dwalingen. Zo is er het geval van een slager die in 1989 werd geëxecuteerd voor moord op iemand die later nog gewoon bleek te leven. Er gaan daarnaast stemmen op om de doodstraf alleen nog op te leggen voor misdrijven die met geweld gepaard gaan. Nu geldt die straf ook voor bijvoorbeeld corruptie, hoogverraad en spionage.

In China werden volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in 2004 zeker 3.400 executies uitgevoerd, meer dan in alle overige landen bij elkaar. De doodstraf op zich is er vrijwel onomstreden. ,,De kwestie staat vrijwel niet ter discussie (...) want het eeuwenoude idee dat moordenaars moeten betalen met hun eigen leven is diepgeworteld in de geest van de mensen'', zo stelde Wang Exiang daarover.