Chef van politie weg na Katrina

De politiecommissaris van de Amerikaanse stad New Orleans, die vier weken geleden werd getroffen door de orkaan Katrina, is gisteren onverwachts afgetreden.

Commissaris Eddie Compass weigerde zijn aftreden toe te lichten, maar eerder gisteren werd bekend dat in de nasleep van de orkaan bijna 250 politieagenten (15 procent van het korps) hun werk neerlegden. De werkweigering had in veel gevallen te maken met de chaotische toestanden in de stad. Zo werd er melding gemaakt van moord, verkrachting en zwaar bewapende bendes die slachtoffers van de orkaan beroofden. Compass sprak tegenover talkshowpresentatrice Oprah Winfrey onder meer over de verkrachting van baby's en kinderen. Naar nu blijkt, is hier geen sprake van geweest. Uit forensisch onderzoek blijkt eveneens dat er slechts twee mensen in het Superdome-stadion zijn vermoord, en niet tientallen waarover burgemeester Nagin sprak.

In Washington gaf het voormalige hoofd van het Federal Emercency Management Agency (FEMA), Michael Brown, gisteren toe dat er fouten zijn gemaakt bij de hulpverlening en -coördinatie. Brown, die eveneens zijn ontslag heeft aangeboden, getuigde voor een Congrescommissie die onderzoek doet naar de hulpverlening rond Katrina.

De oud-FEMA-directeur beschuldigde de burgemeester van New Orleans en de gouverneur van Louisiana ervan een gezamenlijke hulpverlening te hebben tegengewerkt. Ook klaagde hij dat het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, waaronder FEMA valt, geen beter materieel had aangeschaft. Hij verdedigde zijn eigen rol. ,,Ik heb de leiding gehad bij 150 door de president verklaarde nationale rampen. Ik weet wat ik doe en ik ben vreselijk goed in mijn werk.'' Zowel Democratische, als Republikeinse Congresleden uitten hun ongeloof over Browns weergave van de gebeurtenissen. Daags na de orkaan werd hij teruggeroepen naar Washington omdat er nauwelijks sprake was van federale coördinatie en Brown moest uiteindelijk de coördinatie van de ramp uit handen geven.

De Amerikaanse president Bush, gisteren opnieuw op bezoek in New Orleans, riep de inwoners van de stad nogmaals op niet terug te keren. Hij zei hun frustratie te begrijpen. De orkaan Katrina, een van de ergste orkanen die de VS teisterden, kostte het leven aan meer dan duizend mensen.