Aanklacht van Franse zedenslachtoffers

Een dringende aanklacht van vijf vrouwen die slachtoffer zijn geworden van een serieverkrachter heeft gisteren direct tot twee voorstellen van Franse ministers geleid om zedendelinquenten beter te controleren. Ze deden dat na een nieuwe serie verkrachtingen de afgelopen weken. Daarvan worden twee mannen verdacht die eerder straffen voor zedenmisdrijven hebben uitgezeten.

De vrouwen verweten de regering maandag dat de ,,politieke wil'' ontbreekt om zedendelinquenten met een neiging tot recidive na hun vrijlating onder toezicht te houden.

De reacties waren prompt. Minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy stelde voor om verkrachters die tot vijf jaar of meer gevangenisstraf zijn veroordeeld, voortaan te verplichten tot medicatie om hun seksuele aandrang te onderdrukken. Hij wil ,,de taboes'' daarop doorbreken, hetgeen werd opgevat als een verwijzing naar chemische castratie.

Minister van Justitie Pascal Clément wil een aankomende wet aanscherpen die het mogelijk maakt om plegers van zedenmisdrijven te voorzien van elektronische enkelbanden. Ook eerder veroordeelde delinquenten moeten door zo'n enkelband constant worden gevolgd. Volgens Clément kan zijn voorstel daardoor onconstitutioneel verklaard worden door de Constitutionele Raad, het hoogste Franse college voor grondwetszaken. Maar hij zei ,,liever een juridisch risico te nemen dan het risico dat verkrachters opnieuw toeslaan''. Die uitspraak kwam Clément te staan op een uitbrander van Pierre Mazeaud, voorzitter van de Constitionele Raad, die liet weten dat ,,respect voor de grondwet geen risico is maar een plicht''.

Volgens Franse media heeft de Constitutionele Raad nooit eerder zo direct in het politieke debat geïntervenieerd. Een woordvoerder van de Raad verklaarde dat het ook niet eerder is voorgekomen dat een minister van Justitie de grondwet als een risico aanmerkt.