Ziekenhuisbacterie produceert extreem veel gif

De bacterie Clostridium difficile type 027 die deze zomer voor het eerst ziekte-uitbraken veroorzaakte in zeven Nederlandse ziekenhuizen produceert veel meer gifstoffen dan de andere bekende Clostridium-stammen. Patiënten zouden daardoor een ernstiger darmontsteking en zware diarree krijgen, waardoor ze de bacterie flink verspreiden. Dat schrijven onderzoekers uit Canada, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, waar de bacterie de laatste jaren al toesloeg, in The Lancet van afgelopen zaterdag. Microbioloog dr. Ed Kuijper van het Leids Universitair Medisch Centrum, waar alle verdachte Nederlandse monsters op C. difficile worden onderzocht, vermoedt dat ook de massalere sporenvorming van de bacterie belangrijk kan zijn voor de hardnekkige epidemieën. Dat moet nog worden onderzocht. C. diffile kan zich door de vorming van sporen inkapselen en is dan bestand tegen droogte en veel schoonmaakmiddelen. In gunstiger omstandigheden ontkiemt hij weer. Drie Nederlandse ziekenhuizen kampen op dit moment nog met de bacterie.