www.nrc.nl

Economie in 2006

In Economie voor jou reconstrueert Jan Pleus de discussie over de verwachting van het Centraal Planbureau voor 2006. De Kamer was bang voor het koopkrachtverlies bij een hogere olieprijs. Minister Zalm liet weten er niets voor te voelen dat koopkrachtverlies te repareren. Maar nog geen week later gaf premier Balkenende de Tweede Kamer de garantie dat de koopkracht van de consument niet lager zou uitvallen. Dat het overheidstekort, tot dusver een heilige koe, hierdoor toch weer een stukje zal oplopen neemt het kabinet blijkbaar voor lief. Nieuwe inzichten? Of zou de inschikkelijkheid van Balkenende II iets te maken hebben met de gedaalde populariteit van het kabinet en de naderende verkiezingen?

Meer op www.nrc.nl/evj

Schaaktalent zoekt rust

De nieuwe schaakrubriek van Hans Ree gaat over Vassili Ivantsjoek uit de Oekraïne. Ivanstjoek is een bijzonder mens. Aan het eind van een toernooi in Turkije hield hij eens een toespraakje in vloeiend Turks. Een jaar eerder had hij daar ook gespeeld en dat was hem toen zo bevallen dat hij had besloten om Turks te leren.

Een paar jaar eerder was hij eens door een journalist gesignaleerd terwijl hij pornovideo's aan het kopen was. Ivantsjoek legde het uit. Hij ging naar huis en daar zouden veel vrienden hem opzoeken, terwijl hij zich eigenlijk op zijn volgende toernooi moest voorbereiden. De enige manier waarop hij zich van rust kon verzekeren was door zijn vrienden op de bank naar de films te laten kijken.

Meer op www.nrc.nl/schaken.