Werknemers blokkeren Franse haven

De haven van Marseille is vanmorgen geblokkeerd na nieuwe ontwikkelingen in een conflict bij het veerbedrijf SNCM. Werknemers verzetten zich tegen de privatisering van het bedrijf.

De Franse regeringsvertegenwoordiger in Marseille maakte gisteren duidelijk dat het overheidsbedrijf voor 100 procent zal worden verzelfstandigd om het redden van een faillissement.

Dat laatste zou de regering een fikse tegenvaller opleveren in haar strijd tegen de werkeloosheid. Bij de SNCM, dat veerdiensten verzorgt tussen Marseille, Corsica en Algerije, werken 2.400 mensen.

De Franse vakbonden geloven echter niet dat privatisering kan helpen om het bedrijf, dat momenteel een verlies lijdt van 22 miljoen euro per jaar, overeind te houden. Onder aanvoering van de communistische bond CGT zijn de werknemers sinds een week in staking in de haven.

Volgens de actieleiders speelt de staat een `spelletje' omdat het niet meer de kosten wil opbrengen die, volgens hun, goede publieke diensten met zich meebrengen. Volgens critici bezit de SNCM een te luxe en een te grote vloot. Vorige jaar kostte het onderhoud 36,6 miljoen euro. Het jaar ervoor was dat nog 26,7 miljoen.

De protestacties verlopen tumultueus. Na de aankondiging van gisteravond over het onafwendbare karakter van de privatisering trachtten werknemers van de SNCM uit protest een boot van het concurrerend bedrijf CMN te blokkeren en stichtten zij brandjes in de haven van Marseille.

De Franse overheid is intussen in onderhandeling met twee investeringsfondsen die de SNCM willen overnemen. De prefect die de overheid vertegenwoordigt, liet gisteren doorschemeren dat de voorkeur zal uitgaan naar het Frans-Amerikaanse investeringsfonds Butler Capital Partners, onder meer omdat het een gunstiger sociaal plan voorstelt dan de andere gegadigde.

Ook zou Butler Capital Partners minder extra investeringen van de overheid vragen vóórdat het fonds SNCM overneemt.

Butler Capital Partners wil 35 miljoen euro willen betalen voor SNCM, tegen de voorwaarde dat de Franse staat 113 miljoen euro in het bedrijf injecteert. Tussen 350 en 400 banen zouden worden geschrapt.

De staking leverde de afgelopen week ook al chaotische taferelen op. Honderden reizigers met bestemmingen in Algerije zaten urenlang vast op de kade in hun auto's. Sommige passagiers probeerden zich met geweld een toegang tot de boten verschaffen. De directeur van het bedrijf werd een dag lang door zijn werknemers gegijzeld op een van de veerboten van de SNCM. Voor de komende dagen zijn meer acties aangekondigd, waaronder een blokkade van de havens op Corsica.