UBS met Bank of China

Union Bank of Switzerland (UBS) zal 500 miljoen dollar (414 miljoen euro) investeren in Bank of China. Dat heeft de bank, de grootste van Zwitserland, vandaag bekendgemaakt. UBS gaat met het Chinese staatsbedrijf samenwerken op het gebied van investment banking en het ontwikkelen van beleggingsproducten voor de Chinese markt.

Bank of China is de op één na grootste bank van China. UBS is al enige tijd bezig om via gezamenlijke ondernemingen voet op Chinese bodem te krijgen. De Zwitserse bank wil profiteren van de enorme groeimogelijkheden die het land heeft. Volgens een woordvoerster van het bedrijf ziet UBS veel ruimte voor expansie op de Chinese markt en zal de bank mogelijk nog verdere investeringen in China doen.

Voor de samenwerking met Bank of China is toestemming nodig van de Chinese autoriteiten. Vorig jaar kochten Royal Bank of Scotland en Merrill Lynch met een derde partij voor 3,1 miljard dollar een belang van 10 procent in de bank.

,,Deze overeenkomst zien we als een natuurlijke ontwikkeling van onze langetermijnrelatie met de Bank of China'', zei Peter Wuffli, bestuursvoorzitter van UBS. ,,De combinatie (...) zal machtig zijn.''

Met deze transactie zou UBS een aandeel van ongeveer 1,6 procent in Bank of China krijgen. Volgens de Chinese wet mag het aandeel van buitenlandse ondernemingen in Chinese banken niet groter zijn dan 20 procent.

In maart heeft de gouverneur van de Chinese centrale bank aangekondigd dat Bank of China en de China Construction Bank, een van de andere drie grote Chinese staatsbanken, ,,binnen niet al te lange tijd'' naar de beurs zouden worden gebracht. Hij noemde daarbij geen exact tijdstip.

De Chinese regering tracht het door slechte leningen en corruptie geplaagde bankwezen in het land te verbeteren, ook door samenwerking met buitenlandse banken.