Twee duels straf Cocu na rode kaart

De tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft Phillip Cocu geschorst voor de WK-laatste kwalificatieduels van Nederland. Hij mist de interlands tegen Tsjechië en Macedonië op 8 en 12 oktober.

Cocu werd op 7 september in Eindhoven in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra door de Hongaarse scheidsrechter Attila Hanacsek met een rode kaart van het veld gestuurd wegens een elleboogstoot. De PSV'er sprak na afloop van een `bodycheck, een overdreven schouderduw'. Tegen het besluit van de commissie kan geen beroep worden aangetekend.

De Tsjechische voetbalinternational Jan Koller kan alsnog zijn contract verlengen bij Borussia Dortmund. De 32-jarige spits raakte zaterdag in de wedstrijd tegen FSV Mainz ernstig geblesseerd aan zijn knie. Hij is ongeveer een halfjaar uitgeschakeld en mist daardoor onder meer het WK-kwalificatieduel tegen Nederland in Praag.

Koller had eerder deze maand laten weten dat hij na vijf jaar Dortmund aan het einde van het seizoen wil verlaten. Zijn contract loopt ook medio 2006 af. ,,Maar als Jan nu wel wil blijven, is hij van harte welkom'', liet directeur Watzke weten. ,,De contractaanbieding is opnieuw van kracht.''

FC Barcelona mag Lionel Messi voortaan als Spanjaard opstellen. De Argentijnse voetballer heeft van de autoriteiten de Spaanse nationaliteit gekregen. De 18-jarige Messi valt nu buiten de regel voor spelers van buiten de Europese Unie. Volgens de Spaanse reglementen mag een club slechts drie van zulke spelers in de competitie laten spelen.

Barcelona heeft met Eto'o, Ronaldinho en Rafael Marquez al drie `buitenlanders' in dienst. Dit seizoen speelde Messi nog niet in de competitie. Barcelona had hem niet als speler van buiten de EU aangemeld en de Spaanse bond wilde hem geen dispensatie verlenen. Het Argentijnse talent verlengde onlangs zijn contract tot 2014. Messi was in juni uitblinker bij het WK jeugd in Nederland.

Tottenham Hotspur heeft zich gisteren in de Engelse voetbalcompetitie hersteld van de blamerende nederlaag van vorige week tegen vierdeklasser Grimsby Town in het toernooi om de League Cup. De ploeg van trainer Martin Jol won in een Londense derby met 1-0 van Fulham en steeg naar de vierde plaats in de competitie. Tottenham Hotspur heeft twaalf punten uit zeven wedstrijden. Lijstaanvoerder Chelsea heeft negen punten meer.