Theaterexpert Ria Lavrijsen (50) overleden

In haar woonplaats Amsterdam is donderdag Ria Lavrijsen, belangrijk voorvechtster van de multiculturele cultuur, op 50-jarige leeftijd overleden. Lavrijsen schreef boeken, gaf lezingen en organiseerde symposia over interculturele ontwikkelingen in de kunsten. De laatste jaren had ze veel aandacht voor de emancipatie van jonge moslima's. Lavrijsen, zelf afkomstig uit een arbeidersmilieu, herkende in moslima's de drang om je te ontworstelen aan waar je vandaan komt. Lavrijsen werkte oorspronkelijk in het reguliere theater, voor theatergroep Sater. Nadat het haar begon op te vallen hoe gesloten het blanke bolwerk van het theater was, begon zij zich in te zetten voor het toelaten voor meer kleuren in het theater. ,,Theater is het medium bij uitstek om de confrontatie tussen traditie en veranderende waarden in beeld te brengen; om de clichés en de mythevorming van het collectieve denken te doorbreken,'' schreef zij in deze krant. Zij verzette zich telkenmale tegen het typecasten van allochtonen. Zij vond dat van allochtone kunstenaars niet verwacht mocht worden dat ze de spreekbuis van hun volk zijn. Ook verzette zij zich tegen de verwachting dat allochtonen iets `exotisch' in hun werk moeten hebben. Lavrijsen schreef het standaardwerk Black Theatre on the Move, waarin zij het multiculturele theater in een internationale context plaatste. Zij werkte van 1990 tot 2000 voor het Soeterijn (het huidige KIT Tropentheater) van het Koninklijk Instituut voor de Tropen.