Televisie Film van de dag

Dawn of the Dead was na Night of the Living Dead (1968) de tweede film over zombies van de Amerikaanse regisseur George A. Romero (1940), die met deze serie vanuit Pittsburgh, Pennsylvania, de horrorfilm opnieuw uitvond. Zijn vierde zombie-avontuur, Land of the Dead, draait nu in de bioscoop.

Romero's films zijn nog steeds viezer, enger, grappiger en kritischer dan de meeste andere in het genre.

Sinds 1968 heeft Romero er in bijna elk decennium een gemaakt. In de nieuwste draait het, terwijl de ledematen in het rond vliegen, om terrorisme en de oorlog in Irak. In Dawn of the Dead, vaak gezien als de beste van de vier, gaat het om consumeren. Vier Amerikanen vluchtten voor de hongerige zombies hun versie van het paradijs in: een gigantisch winkelcentrum. En daar krijgen ze het uiteindelijk niet alleen met de op mensenvlees beluste ondoden, maar ook nog met een paar andere overlevenden aan de stok.

Dawn of the Dead, George Romero, 1978, BBC 1, 00.45-3.10