Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEIT

Twee vandaag. Gesprek met Cecilia Bartoli (1966, Rome), de veelgeprezen Italiaanse mezzosopraan die niet alleen bezig is met zingen maar ook speurt naar lang vergeten composities. Bartoli weet nieuw leven te blazen in de `stoffige' muziekstukken. Haar laatste ontdekking zijn de verboden opera's. Deze opera's komen voort uit de tijd dat het Vaticaan opera's verbood en componisten listen verzonnen om dit verbod te omzeilen. Ned. 2, 18.20-18.40u.

Netwerk. Reportage over een gezin uit Barchem dat sinds drie weken spoorloos is. Volgens de politie speelt er een ondertoezichtstelling van de drie kinderen. Het is onduidelijk of de familie om die reden onvindbaar is. De beste vriendin van het gezin maakt zich grote zorgen. Ned. 1, 20.30-21.10u.

Het elfde uur. Ned. 1, 21.55-22.40u.

Nova. Reportage over de nieuwe werkplek van de prostituees die door een gemeenteraadsbesluit zijn verdreven van de Rotterdamse Keileweg. Verder nog niet eerder getoond, onlangs opgedoken beeldmateriaal van de executies van moslims door de zogenoemde Schorpioenen in Bosnië. En interviews met de oud-ministers van Buitenlandse Zaken Van Mierlo en Van den Broek. Wat vinden zij van de ontwikkeling van Europa en het debat hierover? Ned 3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

China - Reise durchs Reich der Mitte: Vom Fluss des Schwarzen Drachen nach Shanghai. Reportage van een rondreis door China die begint met een avontuurlijke tocht langs de rivier de Amur (de rivier van de Zwarte Draak) en die eindigt in de metropool Shanghai, waar zich razendsnel de contouren ontwikkelen van het moderne China. ZDF, 20.15-21,00u.

Andere tijden: 50 jaar DS. De introductie van de Citroën DS – volgens velen de meest revolutionaire auto die tot nu toe werd gemaakt – ging in oktober 1955 gepaard met veel gedoe en geheimzinnigheid. In de reportage ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van dit `wonder op wielen' een gesprek met een ooggetuige die erbij was toen uit Frankrijk de eerste DS per vrachtwagen werd afgeleverd in een geblindeerde showroom van Citroën in Amsterdam. Daarnaast aandacht voor de bijzondere status van de `snoek': de eerste auto die als statement gold, en waarvan het bezit vooral iets zei over de eigenaar – wat later heel gewoon werd. Verder een gefilmd verslag van de Nederlandse viering van het 50-jarig bestaan in Leek en nostalgische tocht met de toenmalige autojournalist Gijsbert Berk naar het Grand Palais in Parijs waar op de Autosalon de eerste DS aan het volk werd getoond.

Ned.3, 20.50-21.25u.

Het uur van de wolf: Roald Dahl. De schrijver van vaak spannende en bizarre verhalen met een verrassende ontknoping is onveranderd populair bij jong en oud. De boeken van Roald Dahl werden in Nederland bekroond door verschillende Griffel- en Kinderjury's. Zijn eigen kinderen inspireerden hem tot het schrijven van inmiddels klassieke jeugdliteratuur als Sjakie en de chocoladefabriek – onlangs opnieuw verfilmd door Tim Burton met Johnny Depp als Willy Wonka. In de documentaire vertellen zijn (ex-)vrouwen, kinderen en kleinkinderen over het ongewone leven, vol met tragiek, van de schrijver met de rijke fantasie. Ned. 3, 23.00-0.00u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gasten zijn vanavond Maxime Verhagen, de fractievoorzitter van het CDA, en de defensiespecialist Rob de Wijk, die een boek schreef waaruit blijkt dat Europa de afgelopen 10 jaar aan 28 terroristische aanslagen is ontsnapt. Talpa, 22.30-23.30u.

MUZIEK

No direction home: Bob Dylan. Tweede deel van de documentaire die de Amerikaanse regisseur Martin Scorcese maakte over het leven en de carrière van de muzikant Bob Dylan. BBC2, 22.00-23.30u.

AMUSEMENT/DRAMA

The Office. Hilarische Engels komedieserie in de vorm van een documentaire over het kantoorleven onder de onuitstaanbare, zelfingenomen regionaal manager David Brent (Rickey Gervais) leidt tot veel (ongemakkelijk) lachen en plaatsvervangende schaamte. Met verder onder meer Mackenzie Crook als Gareth en Martin Freeman als Tim. (Herhaling eerste serie, aflevering twee) Zie ook de website van The Office: www.bbc.co.uk/comedy/theoffice/. Ned. 3, 0.00-0.40u.

Drama connections: Tenko. Reportageserie over goed bekeken dramaseries. Tenko is een internationaal bekeken BBC-productie – gemaakt in de jaren tachtig – over de wederwaardigheden van vrouwelijke gevangenen in de Jappenkampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verteller: Meera Syal. BBC1, 23.35-0.05u.

DIGITALE KANALEN

Mooi weer De Leeuw. Paul de Leeuws zaterdagavondshow wordt sinds augustus om 21.00 uur op Nederland 3 uitgezonden. Gezelligheid kent geen tijd, volgens De Leeuw: na een uur tv-zendtijd gaat de show met volle kracht door op internet, op de VARA-website. Daar zijn zowel de afterparties, als de reguliere uitzendingen van Mooi weer De Leeuw opnieuw te bekijken. Die van 24 september staat al online; dit keer zonder de atmosferische storing die de VARA afgelopen zaterdag naar hun eigen melige versie van Funniest home videos deed grijpen.

variatee.vara.nl/mooiweerdeleeuw