Spuitkruiden

Zakjes gedroogde kruiden zijn uit. Al enige tijd hangen er plastic doosjes met een zogeheten natte mix in de winkel. De directeur van Silvo, maker van deze mix, meldde trots dat je met één kneep bijvoorbeeld Grieks eet. Of Italiaans, Frans, Mexicaans, Japans of Zuid-Afrikaans. Het rood-bruine nat in de plastic doosjes met spuittuit smaakt voornamelijk bremzout. Je hebt er dus maar een klein beetje van nodig. Prijs per spuit met een inhoud van 160 gram is 2,79 euro. Wat zit er allemaal in de wereldkruiden? Van die 160 gram bestaat vier procent uit kruiden. Dat komt neer op 7,6 gram per doosje.

Voor bijvoorbeeld 500 gram gehakt wordt geadviseerd 1 eetlepel dat is 15 gram, waarvan dus 4 procent uit kruiden bestaat - mix toe te voegen. Dat is nog eens homeopatisch koken! Op alle doosjes staat dat je de inhoud kunt gebruiken voor het bereiden van vlees, kip, vis, gehakt, roerbakgerechten, rijst en pasta, aardappelen, groenten, roerei en omelet. Behalve kruiden zit er 15 procent water in de doos, soms olijfolie en de bekende reut als zout, aroma, E-nummers, conserveermiddel, extracten en kleurstof. In de Griekse mix is onder andere basilicum, rozemarijn, tijm, oregano en tomaat gestopt. De Franse smaak wordt bepaald door rozemarijn, dragon, tijm, peterselie en oregano. Om een typische Japanse smaak te krijgen is er in het doosje onder andere peterselie, venkelzaad, rozemarijn en tomaat gestopt. Op de website kun je werkelijk originele recepten vinden. In de Japanse aardappelsalade worden behalve 2 eetlepels wereldkruiden Japan ook walnoten en mosterdkaas verwerkt.

Vandaag een Ottomaans recept voor een voor- of bijgerecht: geroosterde aubergines met rozijnen en kaneel. Wel de rozijnen en laat ze uitlekken. Snijd de niet te grote aubergines in blokjes en strooi er een beetje zout over. Laat ze een half uur staan. Dep de blokjes droog met keukenpapier. Bak de blokjes in de hete olie gaar en lichtbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken. Besprenkel de aubergineblokjes met citroensap en roer de rozijnen, noten en het kaneelpoeder erdoor.

Morgen: groene-tomatenpickle

    • Anne Scheepmaker