Spaanse rechtbank legt terroristen tot 27 jaar celstraf op

De rechtbank in Madrid heeft gisteren achttien mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes tot 27 jaar wegens deelname of steun aan een fundamentalistische terreurorganisatie. De leider van de Spaanse terreurcel, die deel uitmaakt van het netwerk van Al-Qaeda, werd als enige tevens veroordeeld wegens samenzwering bij de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. De rechtbank achtte rechtstreekse deelname aan de aanslagen echter niet bewezen.

Het vonnis in het eerste megaproces tegen een Al-Qaeda-cel in Europa geldt in Spanje als maatgevend voor het volgende grote proces, tegen de veronderstelde daders van de terreuraanslagen op 11 maart 2004 in Madrid.

De Al-Qaeda-cel die gisteren terechtstond is gegroepeerd rond de Syriër Imad Eddin Barakat Yarkas, alias Abu Dahdah. De leden werden in 2001 door onderzoeksrechter Baltasar Garzón gearresteerd.

Het openbaar ministerie had 74.334 jaar geëist tegen hoofdverdachte Abu Dahdah. Deze straf was mede berekend op basis van 25 jaar cel voor iedere dode bij de aanslagen in de VS.

De Madrileense rechtbank stelt in haar bijna 450 pagina's tellende vonnis vast dat actief gebruik of bezit van wapens niet direct noodzakelijk is als criterium voor deelname aan een terreurorganisatie. De groep rond Abu Dahdah was niet rechtstreeks betrokken bij aanslagen, maar uit het bewijs bleek volgens de rechtbank steun voor de gewapende jihad en bij het ronselen voor de trainingskampen van moslimstrijders.

Abu Dahdah was volgens de rechtbank tevens betrokken bij de `ideevorming' rond de aanslagen van 11 september in New York en Washington. Ze hechtte daarbij grote waarde aan het feit dat de verdachte geen opheldering gaf over een telefoongesprek dat hij twee weken voor de aanslagen voerde en waarin gecodeerd melding werd gemaakt van een naderende actie.

De meeste verdachten gaan in hoger beroep. Onder hen is Taysir Alony, de correspondent van Al-Jazira die bekendheid kreeg door zijn interview met Osama Bin Laden. Alony kreeg zeven jaar cel wegens hulp aan Al-Qaeda-terroristen in ruil voor informatie.

ACHTERGROND: pagina 5