Soldate England schuldig inzake `Abu Ghraib'

De Amerikaanse soldate Lynndie England (22) is gisteren schuldig bevonden aan de mishandeling van Iraakse gedetineerden in de Abu Ghraib-gevangenis nabij Bagdad. Vandaag zal haar strafmaat worden bepaald.

England kwam lachend en soms met de duimen goedkeurend omhoog voor op een aantal van de foto's waarop Amerikaanse militairen gedetineerden mishandelden en vernederden. In een van de foto's houdt ze een naakte gevangene aan een hondenriem vast. Wereldwijd leidden de foto's tot afschuw toen ze in april vorig jaar openbaar werden.

De meeste beelden zijn genomen door korporaal Charles Graner, de vriend van England. Volgens de advocaat van de soldate zou Graner, die inmiddels is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens zijn aandeel in de zaak, haar hebben opgedragen te poseren. Haar verstandelijke vermogens zouden beperkt zijn.

De aanklager meende echter dat England genoot van de mishandeling en actief deelnam aan de vernederingen. De vijfkoppige militaire jury in Fort Hood in de Amerikaanse staat Texas was het hiermee eens en bevond haar schuldig aan zes van de zeven aanklachten. Ze werd niet schuldig bevonden aan samenzwering. England, die schijnbaar onbewogen de jury aanhoorde, kan een maximale gevangenisstraf van tien jaar krijgen. In ruil voor een schuldbekentenis probeerde England eerder dit jaar strafvermindering te krijgen. Die bekentenis werd toen door de rechter niet geaccepteerd.

England is de laatste van negen laag geplaatste militairen die wegens `Abu Ghraib' zijn veroordeeld. Hoewel alle advocaten in de zaak spraken over bevelen van hoger geplaatsten, is geen enkele officier aangeklaagd. Volgens het ministerie van Defensie ging het dan ook om ,,incidenten'' en was een dergelijke behandeling van gevangenen niet goedgekeurd door hogere officieren of door het Witte Huis.