Sharon wint machtsstrijd binnen Likud

Een poging van de `kolonistenvleugel' in de Israëlische Likud-partij om minister-president Ariel Sharon te onttronen na de ontmanteling van de nederzettingen in de Gazastrook, is gisteren mislukt.

Een kleine meerderheid van het Centraal Comité van de grootste regeringspartij verwierp een procedureel, maar politiek beladen voorstel om vervroegde, interne verkiezingen te houden voor het leiderschap van de partij. Sharon werd gesteund door 1433 van de leden van het Centraal Comité. Zijn belangrijkste tegenstrever, oud-premier en oud-minister van Financiën Netanyahu, kreeg voor zijn voorstel om nog dit jaar leiderschapsverkiezingen te houden 1329 stemmen. Als Sharon deze strijd had verloren, had hij de partij verlaten en zou zijn regering uiteengevallen zijn.

De verliezer is nu `Bibi' Netanyahu, die meteen heeft aangekondigd Likud niet te verlaten en zijn pogingen om het leiderschap van Sharon over te nemen, voort te zetten.

,,De echte strijd zal volgend jaar gevoerd worden tijdens de voorverkiezingen en dan zal ik winnen'', aldus Netanyahu. Voor de oud-minister, die de regering verliet uit protest tegen het vertrek van de Israëliërs uit de Gazastrook, is de uitslag een grote teleurstelling. Hij betichtte een deel van zijn aanhang ervan bezweken te zijn voor ,,de druk van de premier''.

Premier Sharon reageerde niet, maar zijn permanente campagneadviseur Eyal Arad zei ,,dat de minderheid van provocateurs in Likud nu maar eens moet beseffen dat zij Likud noch het Israëlische publiek vertegenwoordigen.'' Volgens Arad zou ,,niemand in Israël en de rest van de wereld het begrepen hebben als een regeringspartij zijn populairste leider afzet en een jaar eerder dan wettelijk verplicht de macht opgeeft''.

De interne verkiezingen voor het leiderschap zullen nu in het voorjaar van 2006 gehouden worden, zes maanden voor de algemene verkiezingen die uiterlijk in november 2006 gehouden moeten worden.

De verwikkelingen in het Centraal Comité van Likud vonden plaats tegen de achtergrond van een nieuwe cyclus van Palestijns-Israëlisch geweld dat begon met de beschieting door Hamas en Islamitische Jihad van het Israëlische Sderot. Met de beschieting van wapendepots en de arrestaties van 85 militanten heeft het leger vannacht de campagne tegen de moslimextremistische organisaties voortgezet.