Rechtzaak tegen intelligent design

Acht gezinnen in de Amerikaanse staat Pennsylvania hebben het Dover Area School District voor de rechter gedaagd, omdat zij het niet eens zijn met de aandacht die scholen in het district besteden aan `intelligent design' als alternatief voor de evolutietheorie. De schoolraad in Dover heeft als eerste het schoolbestuur in de Verenigde Staten die verplicht stelt dat leerlingen onderwezen worden in `intelligent design' (ID) tijdens biologielessen. Volgens die ID-gedachte is de evolutietheorie van Darwin ,,geen feit'' en bevat ze onverklaarbare ,,gaten''. Die gaten worden opgevuld door een `intelligente schepper'. Volgens de advocaten van de acht gezinnen is deze vorm van onderwijs een schending is van de grondwettelijk vastgelegde scheiding van kerk en staat.