Linkshandige krijgt vaker borstkanker voor menopauze

Linkshandige vrouwen krijgen ruim twee keer zo vaak voor de menopauze borstkanker als rechtshandigen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek dat het afgelopen weekeinde verscheen in het British Medical Journal. Het is een aanwijzing voor de invloed van hormonen in de baarmoeder op linkshandigheid.

De resultaten komen uit een langlopend onderzoek onder 1500 vrouwen, uitgevoerd aan het universitair medisch centrum in Utrecht. Uit de studie bleek ook dat linkshandigheid geen effect heeft op borstkanker ná de menopauze.

Hoe groot de kans op borstkanker voor linkshandigen precies is, is onduidelijk. De berekeningen van de Utrechtse medici lopen uiteen van een 15 procent tot een 420 procent groter risico. De onnauwkeurigheid ontstaat omdat er weinig linkshandigen met vroege borstkanker voorkomen in de onderzoeksgroep.

De connectie tussen linkshandigheid en borstkanker wijst op de invloed van steroïde hormonen ( waarvan testosteron, oestrogeen en progesteron de belangrijkste zijn) in de baarmoeder. Het is niet bekend hoe die hormonen tot linkshandigheid of premenopauzale borstkanker leiden.

De belangrijkste aanwijzing voor dit verband komt totnogtoe uit onderzoek naar de effecten van het medicijn DES. Vrouwen slikten dit middel, een synthetische vorm van oestrogeen, in de jaren vijftig om het risico op een spontane abortus te beperken. Later bleek het negatieve effect van DES: de kinderen van DES-moeders ontwikkelden vaak kanker. Opvallend genoeg zijn DES-baby's ook vaak linkshandig. Volgens klinisch epidemioloog Cuno Uiterwaal, de leider van het Utrechtse onderzoek, wijzen de resultaten erop dat sommige gevallen van linkshandigheid het gevolg zijn van een abnormale ontwikkeling in de baarmoeder, die tot ziektes kan leiden. Vijf jaar geleden wees een Amerikaans onderzoek al op het verband tussen borstkanker en linkshandigheid. Toen waren juist de oudste borstkankerpatiëntes het vaakst linkshandig.