Keiharde puinruimer

Een keiharde puinruimer. Dat is het beeld dat in de internationale pers opduikt van John Rishton, de financiële topman die British Airways verruilt voor Ahold.

Toen hij in september 2001 aantrad als financieel bestuurder van British Airways was zijn voornaamste taak om de luchtvaartmaatschappij door de schokgolven van de aanslagen in de VS te loodsen. En dat deed Rishton met verve: wegens de dramatische daling van het aantal passagiers schrapte hij 13.000 arbeidsplaatsen, bijna een kwart van het totaal.

Rishton (47) heeft zich als chief financial officer ook beziggehouden met het terugdringen van de schulden van BA, die onder zijn bewind daalden van 6,6 miljard pond (circa 10 miljard euro) tot minder dan 3 miljard pond (4,5 miljard euro). Een wapenfeit dat Rishton op zijn conto mag schrijven: British Airways behaalde vorig jaar de hoogste operationele winst van alle vliegtuigmaatschappijen.

Rishton, econoom van huis uit, gold geruime tijd als de ideale opvolger voor Sir Rod Eddington, de hoogste baas van BA, die deze week met pensioen gaat. Maar hij werd gepasseerd door Willie Walsh, de voormalige bestuursvoorzitter van Aer Lingus, de Ierse nationale luchtvaartmaatschappij. Reden voor Rishton om buiten de deur te gaan kijken. Hij werd door een headhunter gespot voor Ahold en eind dit jaar vertrekt hij naar Zaandam.

Financieel gaat Rishton er bepaald niet op achteruit: kreeg hij bij BA 466.000 pond (circa 7 euroton) inclusief bonussen, bij Ahold kan hij maximaal 2,03 miljoen euro verdienen, als hij goede prestaties laat zien. Rishton krijgt ook 100.000 aandelen Ahold, goed voor nog eens zo'n 637.000 euro.

Rishton heeft een lange staat van dienst in Europese multinationals. Hij begon in 1979 bij Ford Europe en in 1994 stapte hij over naar BA. Bij Ahold komt Rishton in een redelijk gespreid bedje. De financiële chaos na het boekhoudschandaal van 2003 is opgeruimd door Dudley Eustace en zijn opvolger Hannu Ryöppönen. Samen met topman Moberg kan Rishton nu vaart zetten achter de concurrentiestrijd.